fbpx

Pitanje novog izolatorija aktuelno je ovih dana u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Opća bolnica se uglavnom prepucavaju gdje bi trebale biti prostorije u koje bi mogli biti smješteni COVID pacijenti i najizgledniji je trenutno Studentski paviljon na Bjelavama.

Olimpijska ljepotica Bjelašnica popularna je i ljeti

Do tada će, kako kažu nadležni iz Kriznog štaba, zbog nedovoljnih smještajnih kapaciteta biti prinuđeni da COVID pacijente šalju na izlet na Bjelašnicu.

„To podrazumijeva da će pacijenti koji se jave u porodičnu ambulantu, ili hitnu, ili dom zdravlja, ili bolnicu, ili klinički centar, gdje već, i za koje se utvrdi da su pozitivni, moraju sami naći način da se izoluju na Bjelašnicu. Smatramo da je ovo zaista jedna humana odluka, ljudi umjesto u četiri zida mogu uživati u prirodnim ljepotama, uštipcima s kajmakom i suhim mesom. Tamo ima apartmana, vikendica, hotela, pa neka uplate sebi ili izlet, ili 14-dnevnu izolaciju, a mi ćemo im refundirati putne troškove“, navodi se u današnjoj odluci Kriznog štaba.

Također, iz Kriznog štaba su istakli da je nekoliko visokih političkih funkcionera odlučilo u humanitarne svrhe ustupiti svoje vikendice i apartmane, te da će bolesnicima za noć izolacije ponuditi akcijsku od samo 100 KM s doručkom. Za porodične klastere postoje i dodatne pogodnosti.

„Za porodični klaster, naprimjer muž, žena, dijete do pet godina, u COVID aranžman je uključena i vožnja četverosjedom do vrha ove olimpijske ljepotice, plus posjeta jedne COVID osobe u danima vikenda, naravno, sve uz poštivanje epidemioloških mjera. Također, jedna novina, evo, ekskluzivno za Vaš medij, u saradnji s Turističkom zajednicom planiramo proširiti ponudu, te za prvih deset COVID pacijenata planiramo priuštiti i vikend izolaciju u Neumu. Svi zainteresovani mogu nam se javiti na društvenim mrežama pod #izolujseiuživajubih“, rečeno nam je nakon sjednice Kriznog štaba.

Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.