fbpx

Udruženje “Sutra je novi dan” okuplja građanke Velike Kladuše oboljele od karcinoma.

“One moraju biti punopravne članice zajednice a ne na margini društva.” – Nasija Džihanović, predsjednica udruženja.

Nove prostorije za Udruženje „Sutra je novi dan“ | Radio Velika Kladuša

Velika Kladuša je imala visoku stopu oboljelih do 2016. godine. Nakon osnivanja udruženja se taj broj smanjuje. Kako ste uspijeli u tome?

Naša primarna aktivnost je edukacija stanovništva. Cilj je da ste što više građanki ali i građana edukuje, da znaju prepoznati simptome ranog otkrivanja karcinoma, ali i preventivni dio kako bi se razvio osjećaj redovnog odlaska kod ljekara.

Zašto je bitna rana dijagnoza bolesti?

Rani otkriveni karcinom je ogromna šansa za izlječenje. Jedan od naših prioriteta je samopouzdanje kod oboljelih članica. Radionice sa psihologom imaju upravo cilj jačati samopouzdanje i volju za životom svakoj oboljeloj osobi. Jako je važno znati voljeti sebe, imati vjeru u sebe i znati da samo jaka i svjesna osoba može iz borbe sa karcinomom izaći kao pobjednik, odnosno pobjednica.

Mnogim pacijenticama poteškoće predstavljaju troškovi liječenja. Vi ste pronašli jedan način kako im pomoći sa ovim problemom. O čemu se radi?

Organizujemo radionice dekupaž tehnike te radionice šivanja i pletenja. Članice s tim dobijaju jednu novu vješinu i priliku da postanu ekonomski nezavisne. Ujedno je taj rad i najbolja terapija da se čovjek može adekvatno nositi sa svim izazovima koje život sa sobom nosi. Mi se trudimo da im sve to olakšamo.

Uskoro pokrećete projekat, još jedan koji sami finansirate.

Projekat nosi naziv „Rano otkrivanje malignih tumora kože“ koji se provodi u suradnji sa dr. Melihom Mujanović, dermatologinjom Doma zdravlja Velika Kladuša. Sa njima imamo dobru suradnju. Obići ćemo sve mjesne zajednice na području naše općine. Cilj je da imamo što više pacijentica i pacijenata koji su pobijedili karcinom.

(Foto: Adnan Karalić / Autor: Mirnes Ćerimović /mionama,ba)