fbpx

TikTok je društvena mreža za razmjenu video zapisa u vlasništvu ByteDancea. Glavna odlika TikToka je to što je korisnicima u ruke dala alate uz pomoć kojih mogu da snimaju sebe dok glume, plešu, pjevaju ili zapravo rade šta god požele uz pomoć različitih filtera, stikera, zvukova, animacija.

TikTok: Keeping content creators on the right side of copyright

Procjene aktivnih korisnika variraju od 800 miliona do čak milijardu. Ovim podacima dodajemo i to da je TikTok dostupan na 34 jezika.

Među mladima posebno su popularni takozvani izazovi, odnosno TikTok Challenge-i.

Međutim, postoji i mračna strana ove popularne aplikacije. Naime, brojni korisnici TikToka upozoreni su da ne učestvuju u opasnom izazovu koji se u poslednje vrijeme širi tom društvenom mrežom.

Riječ je o (Blackout Challenge) koji je odnio već nekoliko žrtava. Ova “igra” je na društvenim mrežama već godinama, i ponegdje je poznata kao “Passout challenge” (čelendž onesvešćivanja), “The Game of Choking” (igra davljenja”, “Speed Dreaming” (ubrzano spavanje) ili “The Fainting Game” (igra onesvješćivanja”, a trenutno je uzela maha na TikToku.

Čim se pojavio, medicinski stručnjaci su upozorili da takvo uskraćivanje vazduha samome sebi može da dovede do onesvješćivanja i oštećenja mozga, kao i da može da dovede do smrtnog ishoda.

Na trend koji je u djelu mlade populacije uzeo maha morao je da reaguje i sam TikTok, koji apeluje na korisnke da prestanu da ga izvode, kao i da ga šire po društvenoj mreži i izazivaju druge.

TikTok sada ohrabruje korisnike da prijave ljude koji učestvuju u ovom “izazovu”, i nada se da će to sprečiti njegovo širenje, a to možete uraditi tako što ćete kliknuti na bijelu strelicu koja se nalazi sa desne strane videa, i potom kliknuti na “Prijavi” (“Report”).

Ovakvi slučajevi se prijavlju klikom na kategoriju “Samoubistvo, samopovređivanje ili opasno ponašanje” (“Suicide, Self-harm and Dangerous Acts”).