fbpx

“Ova djeca suočavaju se sa stvarnošću odrastanja online”, naslov je UNICEF videa koji prikazuje fingiranu press koneferenciju, na kojoj novinarka, pred kamerama i fotoapartima, postavlja djeci razna lična pitanja iz kojih je očito da je jako dobro upoznata s detaljima njihovog života. Kod djece to izaziva zbunjenost, nelagodu i sram, pa neki pitaju novinarku odakle joj sve te informacije.

Na kraju saznajemo da su sve informacije o djeci iznesene u videu prikupljene s njihovih javnih profila na Facebooku, Twitteru, Instagramu, YouTubeu, Snapchatu i Whatsappu, a zatim slijedi poruka:

“Razmislite prije nego što objavite svoje slike, komentare, informacije o svojim putovanjima, hobijima, svoje lične podatke. Zaštita privatnosti na društvenim mrežama ključna je da bi se izbjegle krađe podataka, prevare, krađa identiteta, zlostavljanje, iznuda i nasilničko ponašanje.”

Pogledajte ovaj UNICEF-ov video sa djecom i pomozite im da saznaju važnost zaštite svoje i tuđe privatnosti na društvenim mrežama:

I na stranici UNICEF-ove inicijative protiv nasilja na internetu #ENDviolence online mogu se pronaći savjeti za zaštitu privatnosti na internetu:

  • Postavke privatnosti na društvenim mrežama mogu se postaviti tako da filtriraju ko može vidjeti vaše podatke, fotografije i videe. Uvijek je važno razmisliti o tome što dijelimo i sa kime. Ako postavke sigurnosti nisu dobro postavljene, svako može vidjeti te informacije.
  • Privatnost u kojoj svi želimo uživati odnosi se i na druge. Nije u redu prijaviti se na račun druge osobe ili koristiti tuđi telefon ili profile bez dopuštenja.
  • Sigurnost platformi i kanala koje koristimo takođe je kritična. Nesigurni sistemi mogu omogućiti povrede privatnosti.
  • Izgradnja boljeg interneta znači da pazimo što dijelimo i da brinemo i o privatnosti drugih. To takođe znači da smo upoznati s time može li se vjerovati platformama i kanalima da će čuvati sigurnost naših podataka.

(medijskapismenost.hr)