fbpx

Istaknuta je izuzetno važna pouku o potrebi jačanja ljudskog bratstva kao novog branika humanosti.

This slideshow requires JavaScript.

Odbor za međureligijsku suradnju u Zenici pridružio se ove godine obilježavanju Sedmice međureligijskog dijaloga, koja se prve sedmice veljače u cijelom svijetu obilježava, a po odluci Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 20. listopada/oktobra 2010.

Program obilježavanja Sedmice međureligijskog dijaloga bio je raznolik, od susreta vjerskih čelnika i mladih, međureligijskih tribina, projekcija filmova te vikend online aktivnosti.

„Osnovne poruke međureligijskih događaja u prvoj sedmici jesu da mi želimo i možemo zajedno lijepo živjeti, ističući izuzetno važnu pouku o potrebi jačanja ljudskog bratstva kao novog branika humanosti. Ili ćemo biti braća ili čovječanstvu prijeti samouništenje. Ovo vrijeme nije za ravnodušnost i unatoč razlikama u kulturi, religiji i tradiciji, mi trebamo upravo preko tih različitosti rasti u ljudskosti. Odbor za međureligijsku suradnju u Zenici nastavlja svoju misiju dijaloga. Zahvaljujemo svima koji prate i podržavaju rad vjerskih zajednica i crkava na ovom polju“, stoji u priopćenju sudionika susreta.

(ktabkbih.net)