fbpx

Skulptura belgijskog kralja Leopolda II., sporna zbog kolonijalne prošlosti Belgije, uklonjena je u utorak iz Antwerpena i premješta se u muzej, a nakon rušenja spomenika trgovca robljem u Velikoj Britaniji šire se zahtjevi za uklanjanjem kipova kolonizatora.

Uklonjena statua Leopolda II u Antverpenu | PCNEN

Odluka o premještanju kipa slijedila je nakon protesta nekoliko hiljada ljudi tokom vikenda koji su se proširili iz Sjedinjenih Država nakon smrti afroamerikanca Georgea Floyda, žrtve policijskog nasilja.

Kip Leopolda II. blizu crkve u Ekerenu bio je vandaliziran prošle sedmice kao i druge skulpture sa njegovim likom.

Taj potomak njemačke dinastije Saxe-Cobourg bio je belgijski kralj od 1865. do 1909. i upamćen je po kolonizaciji Conga, gdje je u u ime “civilizacijske misije” uspostavio režim koji istoričari opisuju kao vrlo brutalan, temeljen na eksploataciji lokalnog stanovništva prisilnim radom na proizvodnji kaučuka.

Johan Vermant, glasnogovornik gradonačelnika Antwerpena, rekao je da je kip u svakom slučaju trebao biti uklonjen do 2023. radi obnove, ali s obzirom na to da je “teško vandaliziran prošle sedmice”, premještanje u muzej Middelheim dogodit će se ranije.

Osim protesta pod geslom “Crni životi vrijede” u Antwerpenu, Bruxellesu i Liegu prošli vikend, pitanje rasizma i nasilja prema crncima predmet je peticije koja se potpisuje u Belgiji koja je kao i brojne države u Europi i svijetu upozorila da je rasizam žilav i kod njih, a ne samo u SAD-u.

Skupina nazvana “Popravimo istoriju” traži povlačenje svih kipova Leopolda II sa javnih prostora u Bruxellesu , kojeg smatraju odgovornim za “istrebljenje” milijuna Kongoanaca.

(jutarnji.hr)