fbpx

Zbog velikog interesovanja javnosti danas je Centralnom gradskom parku u Tuzli u organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke”Derviš Sušić” Tuzla po drugi put u našem gradu postavljena izložba fotografija “Između memorije i zaborava”.

Prema riječima direktorice Mirne Trifković ovom izložbom je predstavljeno 26 panoa na kojima se mogu vidjeti fotografije Grada Tuzla koje su nastale krajem 50-ih i početkom 60-ih godina prošlog vijeka, a koje osvjetljavaju istoriju našeg grada, kao i specifičnosti tuzlanskog kulturnog naslijeđa, te vjerujemo da će potaknuti sjećanje na Tuzlu, kakvom je pamte starije generacije naših sugrađana.

https://i2.wp.com/tuzlanski.ba/wp-content/uploads/2020/09/izloszba.jpg?fit=1440%2C1080&ssl=1

Fotografije vjerno dočaravaju naš grad iz vremena prošlog vijeka, i to na način predstavljanja gradskih kvartova, ulica, parkova i prepoznatljivih objekata od kojih veliki broj više i ne postoji danas.

Orginalne i atraktivne fotografije, nisu samo dio lokalne memorije, one predstavljaju i univerzalnu priču o Gradu Tuzla koji je zbog nekontrolisane eksploatacije slane vode i višedecenijskog tonjenja tla godinama postepe mijenjao svoju urbani i arhitektonski izgled.Predstavljanjem ovog vrijednog fonda, oživjeti ćemo i memorisati sjećanje na prošlost Grada. Sjećanje koje je duboko integrisano u kulturu i istoriju našeg grada.

Postavku izložbe svi zainteresovani mogi pogledati večeras do 19:00 sati.

(Tuzlanski.ba)