fbpx

Nakon što je 26. augusta uspješno odbranio magistarski rad, Mirza Hadžajlić postao je prvi Master harmonike iz Tuzle.

Uspješnim izvođenjem djela J. Laburde, Koncert za hramoniku i klavir, uz klavirsku pratnju Marije Mastilo na Muzičkoj akademiji u I. Sarajevu, Mirza je završio još jednu fazu svog uspješnog akademskog usavršavanja.

https://i0.wp.com/tuzlanski.ba/wp-content/uploads/2020/09/Mirza_Hadzajlic.jpg?fit=900%2C402&ssl=1

Rođen 09.11.1995 godine, harmoniku počinje svirati sa devet godina u Osnovnoj muzičkoj školi u Tuzli. Po završetku osnovne škole upisuje Srednju muzičku školu u Tuzli, smjer harmonika, u klasi dr. Zulić Miradeta.

Uporedo završava i teoretski odsjek, oba sa prosjekom 5,00. 2014. godine upisuje Muzičku akademiju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na odsjeku harmonika, u klasi Mr Dražana Kosorića. 2018. godine diplomira kao prvi u generaciji, sa prosječnom ocjenom 9,34.

Dobitnik je plakete za postignut izvanredan prosjek (9,55) Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i tridesetak prestižnih nagrada na domaćem i međunarodnom nivou. Školovanje je nastavio na Master studiju Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, takođe u klasi Mr Dražana Kosorića i sada ga uspješno završio.

Skroman u svojim dosadašnjim akademskim uspjesima, te velikom broju nagrada koje je ostvarivao, Mirza je vrijedno radio sve ove godine i bez velike pompe, sa svojih nepunih 25 godina došao do značajnog akademskog uspjeha.

”Možda sam izabrao malo teži put. Disciplina, rad, učenje, puno takmičenja i sati vježbe. Ali rezultat je došao. Nadam se da ću nastaviti sa daljim akademskih usavršavanjem, ali i biti u prilici da svoja znanja prenosim novim generacijama koje se odluče za ovaj plemeniti instrument”, skromno kaže Mirza.

Od ove godine svi možemo biti ponosni i da će u našoj Osnovnoj muzičkoj školi, raditi i jedan master harmonike. Naime, Mirza nakon 3 godine rada u školama u Kladnju i Gračanici, ove godine počinje sa radom u školi u kojoj je sve počelo.

”Nosim sjajna iskustva iz škola i sredina u kojima sam do sad radio. Zahvalan sam na prilici i dobrodošlici koju su mi pružili. Sada mi je posebno drago da sam u mogućnosti dijeliti svoje znanje u školi u kojoj sam i sam krenuo. Dijete sam ovog grada, Osnovne i Srednje muzičke škole Tuzla i ovo je sada posebno iskustvo. Jedva čekam da i pored sve situacije, krenem raditi sa talentovanom djecom.”

Nadamo se novim uspjesima. Mirzinim, ali i njegovih učenika.

(Tuzlanski.ba)