fbpx

Barke, po uzoru na one stare tradicionalne, nakon pola vijeka, ponovo plove Trebišnjicom.Iako turista, zbog pandemije korona virusa, nema puno, brojni su građani, ali i posjetioci ovog grada, odlučili doživjeti Trebinje s vode, njegovog jedinstveni kraški pejzaž i arhitekturu kakva se rijetko viđa.I što je jako važno, tokom vožnje, niko nije ostao ravodušan.O svemu nam je više rekao Obrad Stanić, vlasnik „Barke na Trebišnjici“ i jedan od inicijatora da lađe ponovo zaplove nekada najvećom ponornicom u Evropi.

“Od prošle godine imamo 10 tradicionalnih barki kojima nudimo panoramske vožnje kroz Trebinje. Barke su baš onakve kakve su se nekada vozile Trebišnjicom, a izradio ih je Arif Čustović trenutno jedini trebinjski majstor za barke i ovakav tip nisam vidio negdje drugo, a smatra se da su ih kod nas donijeli Austrougari”, kaže Stanić dodajući da oni vičniji plovidbi barke mogu unajmiti i sami veslati, a cijena je u tom slučaju 10 KM, dok ukoliko vesla neko od obučenih veslača cijena iznosi 10 KM po osobi.U barci se mogu voziti tri osobe, vožnja traje oko sat vremena i tom prilikom se vide se Stari, grad, dolapi, Arslanagića most.

“Prošle godine smo pokrenuli cijelu priču i dobili smo dosta pozitivnih komentara. Nažalost prošle godine nije radila hidroelektrana u Platu zbog kvara, pa je vodostaj bio visok, pa samim tim i veslanje je bilo otežano. Ove godine je opet pušten u rad Plat, te se vodostaj vratio na standardni ljetnji vodostaj, pa i korisnici naših usluga mogu više uživati na Trebišnjici. Sada je problem korona virus, pa je broj turista smanjen, no pozitivno je što korisnici naših usluga nisu samo strani turisti, već i sugrađani, kao i turisti iz regiona koji imaju mogućnost prelaska granica”, priča za Buku Stanić koji je sedam godina veslao u Banjaluci na raftingu, te je znanje i ljubav prema rijeci koje je tom prilikom stekao odlučio iskoristiti u rodnom gradu.

Uskoro planira proširiti ponudu te će ovog ljeta Trebišnjicom zaploviti i čamci za ručkove i večere.Pored romantičnih, individualnih i grupnih tura biće pripremljeni i posebni čamci koji će imati ugrađene klupe i sto za ručavanje, a ponudu će činiti vožnja uz ručak ili večeru.Stanićevu poslovnu ideju podržao je YEP Projekat zapošljavanja mladih uz podršku Vlade Švajcarske, a u vrijeme kada je ideju finalizovao i Kulturni centar Trebinje je realizovao projekat podržan od strane Evropske unije u okviru IPA programa prekogranične saradnje koji je uključivao pravljenje deset lađa, te restauraciju i rekonstrukciju jednog dijela zidina starog grada kao i malog pristaništa tik uz zidine, što je samo doprinijelo njegovom biznisu.

Izvor: Buka