fbpx

Tradicija stara 150 godina: U jedinoj pravoj brijačnici u Tuzli nema priče o politici (VIDEO)

by | avg 12, 2020 | Novosti, Vijesti, Zabava

Jedina brijačnica u Tuzli i frizerski salon za muškarce otvoren je prošlog vijeka, a do sada su se smijenile tri generacije vlasnika. Posljednji majstor ovog zanata je Salih Mešković, koji je za vrijeme proteklog rata besplatno ošišao više od 17.000 vojnika. Kod Saliha u salonu, nema priče o politici, a od kada je nastupila pandemija koronavirusa, ne šiša dijasporu jer se boji zaraze.

U srcu Tuzle, na Trgu slobode, prije 150 godina otvorena je ova brijačnica. Bila je u vlasništvu brice Mujke Meškovića, tradiciju je nastavio Osman Latifagić, čiji je učenik Salih Mešković nastavio njihovim putem. Radi i danas, u 75. godini života.

“Šezdesete godine pošao sam na zanat. Petog septembra, ponedjeljak. Ja mislim da najstariji sam brico u BiH, nema starijeg.”
Iako je penzionisan prije desetak godina, još uvijek radi svaki dan, osim nedjelje.

“Godine ne brojim, starosti se ne bojim. Mladost je još tu, još se može radit. Imam još kuveta, nista mi nije, nemam bolesti nikakve Hvala Bogu zdravlje me dobro služi“, rekao nam je Salih.

Već dvadeset godina redovna mušterija salona je Enver Srabović. Kaže da za njega nema boljeg frizera.

2Redovno sam ja kod njega, jedino njega kad nema, kad je na godišnjem ili negdje ode, ja moram tad nekog drugog uzet, ali Boga mi teško. Nisam bio zadovoljan i jedva čekam da on dođe.”

“Ja kad mušteriju šišam, ja samo šišam kako glava zahtijeva a ne kako on neko hoće. Ali budu uvijek svi zadovoljni.”
A zadovoljni nisu naši ljudi u dijaspori, jer Salih od početka pandemije koronavirusa ne šiša nikoga koga ne poznaje. Boji se i za sebe i za redovne mušterije.

“Samo moju mušteriju. Ja sad gubim jer ne primam ove što dolaze iz Njemačke, samo svoje penzionere, stare mušterije, jer znam da su zdravi. Ja sebe, da vam kažem pravo, čuvam, jer sam i u godinama.”

Kod brice Saliha u salonu nije se lako ošišati. Postoje pravila, od kojih je glavno da nema priče o politici, a ako baš i morate pričati o tome, o Titu govorite sve najbolje.

Piše: Vahidin Mujagić

Izvor:Oslobodjenje

Pratite CAT BIH

Instagram

Vijesti

CAT Patrola

PodCAT sa Malikom

Sa mačkama u zajednici