fbpx

Sedma svjetska nagrada: Denis Avdić (14) niže uspjeh za uspjehom

by | dec 16, 2019 | Novosti, Vijesti

Mladi Jablaničanin Denis Avdić nas je ponovo obradovao, ovaj put sa pobjedom na 10. Kao International Environment Painting Contest for Children, što je njegova sedma svjetska nagrada u samo 18 mjeseci.

Na Kao konkurs pristiže je pristiglo čak 16.552 radova, od kojih je odabrano devet pobjednika koji su osvojili glavnu Kao nagradu, uključujući i Denisa. Svečana ceremonija dodjele nagrada je održana u Tokiju. Denis i njegova sestra Ema imali su status VIP gostiju, na putovanju koje je bilo savršeno organizovano, i gdje su imali jedinstvenu priliku da upoznaju tradiciju, kulturu i gastronomiju Japana.

Tema takmičenja bila je ”Eco-friendly together”, a organizatori su željeli vidjeti kako djeca doživljavaju ”eco-friendly” koncept, kao i rješenje ekoloških problema. Denis je na radu predstavio harmoniju prirode i čovjeka, neke od prirodnih ljepota naše zemlje (Čvrsnicu, Hajdučka vrata, izvor rijeke Miljacke), samoobnovljive izvore energije, kuće izgrađene od prirodnih ili recikliranih materijala.

Nezaobilazan motiv su i djeca koja sade drveće, simboli nade i budućnosti, a budućnost simbolizira i moderno naselje izgrađeno slijedeći ekološke principe zelenih gradova. Denis je na radu želio istaći da je i čovjek dio prirode, i slijedeći ekološke principe gradi vlastitu budućnost za koju je direktno odgovoran.

Stručni žiri u čijem sastavu su bili predstavnici Kao korporacije, univerzitetski profesori, renomirani slikari, profesori umjetnosti i dizajneri, posebno je istakao značaj poruke Denisovog rada, pažljivo odabrane i predstavljene detalje, kao i fascinantno lijepu prirodu za koju je Denis objasnio da nije plod njegove mašte, nego naša stvarnost, priroda kojom smo okruženi.

U svom govoru tokom svečane ceremonije Denis je naglasio koliko je važno poštovati ekološke principe i čuvati prirodu, jer ”naša budućnost počinje danas” i od nas zavisi kakva će biti.

O prethodnim Denisovim uspjesima možete čitati na https://www.mreza-mira.net/vijesti/aktivnosti-mreze/uspjesna-djeca-nase-najvece-blago-prica-o-denisu/https://www.mreza-mira.net/vijesti/razno/nova-denisova-uspjesna-prica/ i https://www.mreza-mira.net/vijesti/aktivnosti-mreze/jablanicanin-denis-avdic-osvojio-zlatnu-medalju-na-likovnom-takmicenju-u-japanu/

Preuzeto sa: https://www.mreza-mira.net/

 

Pratite CAT BIH

Instagram

Vijesti

CAT Patrola

PodCAT sa Malikom

Sa mačkama u zajednici