fbpx

Sanjin Memić, član Biciklističkog kluba Mostar, u ranim jutarnjim satima ostvario je svoje snove i postao prvi Mostarac koji je uspješno završio Everesting.

Riječ je o vožnji gore i dolje istim usponom dok se ne dođe do nadmorske visine od 8.848 metara, što je jednako vrhu Mount Everesta.

Sanjin je za svoj Everesting odabrao brdo Fortica iznad Mostara i nakon 26 sati vožnje postao je prvim Mostarcem koji je završio jedan ovakav izazov.U nedjelju u 3 sata, dok je grad čvrsto spavao, započeo je vožnju i s nekoliko kolega krenuo u osvajanje Everestinga.

– Moj prvi Everesting je uspješno završen, brutalni usponi i napori, pad koncentracije, ali sa ovakom podrškom sve je bilo mnogo lakše, izjavio je Sanjin Memić.

Priznao je kako se na prvih 5-6 uspona osjećao odlično, a na osmom usponu su počeli grčevi i bolovi u leđima pa je počeo lagano da posustaje. Ipak, njegova ga je ekipa “podigla”.

Noć je također bila izazovna, ali je na kraju uspio i jutros u 4.27h stigao do cilja.

– Nevjerovatno iskustvo za mene što sam se odlučio za ovako nešto. Cijeli moj tim je bio uz mene tokom svih penjanja, pomagali su mi kad sam najviše posustao, dodao je Memić.

Predsjednik BK Mostar, Toni Zorić, kazao je da su prije dva dana saznali za Memićeve namjere.

– Do sada sam pratio dosta kolega iz BiH koji su sami pokušavali da se upišu u knjigu osvojenih Everestinga. Neki su uspjeli, no mnogi nisu. Sanjin je to namjeravao pokušati nekako potiho i samozatajno, a znao sam da to ne smijem pustiti tek tako, trebala mu je velika podrška, nešto što će ga motivirati. Objavio sam na stranici kluba njegovo namjere. Stotine kolega biciklista je izašlo taj dan na Forticu da ga podrži, rekao je Zorić.

Iz BK Mostar su napomenuli da će Sanjin poslati svoj GPX zapis uspona, sa svim relevantnim podacima, a nakon što zvaničnici provjere ispravnost uspona, Sanjinov izazov će biti i službeno objavljen u “Kuću Slavnih” na stranici Everestinga.

(oslobođenje.ba)