fbpx

Safet Zec bio domaćin u Istorijskom muzeju: “Zagrljaji” su opomena da se ne zaborave stradanja

by | jun 13, 2020 | Novosti

Izložba “Zagrljaji” velikog umjetnika Safeta Zeca posvećena je Bošku i Admiri, paru koji je prozvan sarajevskim Romeom i Juliji, a riječ je o opusu kojeg je počeo raditi još devedesetih godina.

Susret s publikom je bio poseban jer je maestro Zec s njima zapravo mogao podijeliti sve one bitne trenutke koje ga vežu za djela i izložbu “Zagrljaji”.

“Ovo je ideja moje unutarnje ili životne želje i na kraju moja obaveza, ali svi zajedno i muzej i Grad Sarajevo koji je pomogao u realizaciji ove izložbe i svi mi smo obavezni spominjati i sjećati se nečega što je bezumno učinjeno. Posijane su tolike tragedije bez bilo kakvog razloga i to je nešto nevjerovatno. Muzej zapravo uči učenike i mlade koji ga posjećuju o svim ratovima koji su bili, ali i o onim mogućim budućim prema tome ovo je bila dužnost svih nas”, istakao je Zec.

Kako je ranije govorio Zec, ovaj opus je kompletiran zagrljajem Boška i Admire i riječ je o likovnom fenomenu zbog ruku koje u zagrljaju šalju jasnu poruku. Međutim, tada je istakao da ta zagrljena tijela koja leže u Sarajevu pod opsadom mogu biti bilo čija.

Važno je podsjetiti da je izložba “Zagrljaji” otvorena 25. novembra u Istorijskom muzeju, a Zec je naglasio da umjetnost ima moćan jezik koji ako je kvalitetan i velik dugo traje.

“Poput literature i filmova, pa i vizuelna i likovna umjetnost ostavit će, ja se nadam, tu umjetničku opomenu koja će uz sve druge učiti nove mlade ljude. Ni Boško ni Admira nisu razmišljali o sudbini koja ih je zadesila mislili su da će imati prelijep život i postavlja se pitanje šta su oni zapravo krivi da budu ubijeni. Šta zapravo znači to što se spominje da su bili ‘miješani’ zbog vjere, pa svi smo miješani planetarno”, poručio je Zec.

Povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici umjetnik Safet Zec također planira jednu novu izložbu “Egzodus” u čemu će učestvovati Grad Sarajevo u saradnji s Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari.

Prema planovima, izložba bi trebala biti postavljena u halama bivše fabrike akumulatora u okviru Memorijalnog centra, a otvorenje se očekuje nekoliko dana uoči 11. jula.

“Izložba ‘Egzodus’ u Srebrenici prekomponovat će se i dodat će se u nju i dio ‘Zagrljaja’ te će se dodati i ‘Egzodus’ koji će stići iz italijanske Venecije dio ‘Suza’ koje su već bile izložene. Dakle i na tom jednom mjestu se treba dati opomena jer je riječ o užasnom stradanju i pitam se kako će ta djela biti prihvaćena pogotovo jer svako djelo mora imati smisao ljudskog čina. Bit će mi naravno drago ako jednim dijelom doprinesemo obavezi sjećanja da nas opominju, a pogotovo mlade ljude koje je bezumlje učinjeno”, zaključio je Safet Zec.

(klix.ba)

Pratite CAT BIH

Instagram

Vijesti

CAT Patrola

PodCAT sa Malikom

Sa mačkama u zajednici