fbpx

U 2020. godini Omladinski Resursni Centar Tuzla u sklopu kampanje CAT Bosna i Hercegovina radila je na mnogim aktivnostima.

Naš fokus je prije svega uvijek bio usmjeren na mlade, a uspjeli smo da čak i za vrijeme pandemije istaknemo upravo njih i njihove ambicije kroz različite aktivnosti i prikažemo koliko su spremni na angažman.

Слика може да садржи: 1 особа, стоји, дрво и на отвореном

Ako ste nas pratili na društvenim mrežama, mogli ste vidjeti da smo za godinu uradili mnoštvo stvari i prikazali da kroz različite kampanje možemo ostvariti sve što je društvenoj zajednici potrebno.

U nastavku ćemo izvršiti malu retrospektivu svega onoga što je bilo aktuelno u prethodnoj godini.

Cijelom svijetu je poznato da nas je u martu mjesecu zatekla velika pandemija koja još uvijek, nažalost nije doživjela svoj kraj.

Naime, naša Elda Lolić je čak i za vrijeme karantina marljivo obavljala svoje zadatke, te je intervjuisala mlade i ambiciozne ljude i time pokazala njihov entuzijazam, kreativnost, optimizam i želju da čak i kroz online sferu i dalje sprovode svoj aktivistički angažman.

Kada smo se već dotakli online sfere, važno je napomenuti da smo pokrenuli i prvu online CAT BiH Digitalnu akademiju u kojoj smo okupili dvadeset troje najmotivisanijih mladih menadžera društvenih mreža iz organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini. Nakon četvrtog modula u oktobru, polaznici i polaznice Akademije su bili u mogućnosti da u partnerstvu sa drugim polaznicima/cama pokrenu svoje digitalne kampanje. Pokrenuto je sedam uspješnih kampanja, a to su:

#ispodfiltera

„Kupujmo srcem“ / Facebook

„Kako si?“

„Govor mržnje na internetu“

#mladimaprostora / Facebook

„Građanski aktivizam – volonterizam“

„Šta žele mladi?“

Međutim, u pethodnoj godini najviše ste nas mogli prepoznati po vlogovima na kojima su radili Mirela Biković, Elda Lolić i Malik Sakić, to jeste po #CatPatrola-i, PR(a)vo lice aktivizma i #PodCat-u. Njihov fanstačni angažman i sve njihove emisije možete pogledati na našoj YouTube stranici.

U avgustu 2020. smo održali Team Building u Fojnici nakon koje su pokrenute i 3 offline kampanje/ulične akcije. Trening ciljevi su bili izgradnja tima i kreiranje uličnih kampanja za nove CAT lokalne timove iz Prijedora, Mostara i Bijeljine. Učesnici su pokazali zavidan nivo iskustva i produktivnosti tokom trening sesija, a zatim su uz pomoć svojih mentora osmišljene kampanje koje su bile posvećene ekologiji, rušenju predrasuda i problem upisne politike na Rudarskom fakultetu.

Za svo to vrijeme naš tim je aktivno radio na dokumentarnom filmu „Efendijin zavjet“, koji je premijerno emitovan 15.12.2020 godine u Narodnom pozorištu Tuzla, a zatim i na RTV7 koji već dugo vremena pruža nesebičnu podršku našem timu, te radi sa ORC-om na projektu „Sa mačkama u zajednici“, u sklopu kojeg smo izdali 11 emisija u kojoj je pažnja posvećena aktuelnim društvenim temama, gradu, ljudima, podršci mladima, prilikama za mlade, civilnom sektoru, društvenom aktivizmu i koje također možete pogledati na našem YuoTube kanalu.

Jedna od najzanimljivijih saradnji iz 2020. godine jeste sa satro.info i MAP u kampanji #sjašite. Kampanja #sjašite pokrenuta je od strane nekoliko organizacija civilnog društva u BiH u okviru koje se želi skrenuti pažnja javnosti na apsurd političkog narativa koji vlada u Bosni i Hercegovini. U sklopu kampanje pokrenuta je emisija Uhljeb nedelje, svakodnevni mimovi na stranici CATBiH, a zatim i kviz u Sarajevu, te aktivnost u Mostaru pred samo glasanje.

Više o aktivnostima možete pročitati na našoj web stranici, kao i na Facebook stranici, dok emisiju naravno možete pogledati na našem YouTube kanalu.

A sada poslednja, ali ništa manje bitna kampanja jeste i podrška kampanji #TvojGlasJeBitan. Kampanja #TvojGlasJeBitan je nastala kao svojevrsna reakcija na rezultate opštih izbora 2018. godine.

Motiv iza pokretanja jedne ovakve kampanje jeste želja za promjenama u Bosni i Hercegovini, kao i stavaranje političke klime u kojoj će političari biti prinuđeni da djeluju u interesu mladih ljudi i samim time bi se zaustavio odlazak mladih iz BiH.

Produkciju svih gore navedenih kampanja i aktivnosti, potpisuje 10 entuzijastičnih mladih ljudi, koji dolaze iz sjeveroistočne Bosne i Hercegovine, a više o njima možete pogledati ovdje.

I za kraj, naš svakodnevni angažman kao i do sada, možete pratiti na:

Sretna nova i sve najbolje želi Vam CATBiH tim.