fbpx

Restart nudi besplatne dokumentarce za ljepše dane u izolaciji

by | apr 1, 2020 | Novosti, Vijesti

Bergman: Jedna godina, jedan život

Bergman: Jedna godina, jedan život/Photo: PRESS

Na web adresi volimdokumentarce.net u sljedećim danima bit će dostupni online i odabrani naslovi s repertoara Dokukina KIC, također po ‘kriznim cijenama’, a sve u svrhu podizanja kvalitete (kulturnog) života filmofila u vremenima karantene, ali i kao način održavanja nezavisne kulture živom u ovim vrlo nepovoljnim uvjetima.Među naslovima dostupnima za gledanje na volimdokumentarce.net je i film koji je definitivno obilježio godinu, Medena zemlja, dokumentarac o pčelarici Hatidži iz makedonskih planina koji je osvojio svijet i bio nominiran u čak dvije kategorije ovogodišnjih nagrada Oscar, što je svakako jedan od najvećih uspjeha nekog (dokumentarnog) filma s ovih prostora ikada.

Upravo zahvaljujući distribuciji RESTART-a, ovaj fascinantan uvid u suvremeni odnos čovjeka prema prirodi i krhku ravnotežu našeg ekosustava, dosada je u kinima širom Hrvatske vidjelo više od pet hiljada ljudi, a s današnjim danom dostupan je i online uz minimalnu naknadu.

Među kreativnim i angažiranim dokumentarcima iz Restartove online videoteke filmovi koji na različite načine svjedoče o važnim temama našeg doba, bilo da bilježe ili dekonstruiraju svakodnevicu, ili razmatraju i upozoravaju na određene fenomene. Među njima se ističu i nagrađivani filmovi domaćih dokumentarista, Srbenka Nebojše Slijepčevića te Na vodi Gorana Devića, dok je najnoviji film poznatog ruskog redatelja Vitalija Manskog Putinovi svjedoci sa svojim nikada dosad viđenim materijalima dragocjen prilog rasvjetljavanju mehanizama koji stoje iza dolaska Vladimira Putina na vlast.

Ovim filmom Manski pokušava objasniti razloge Putinovog naglog uspona i njegova dva desetljeća dugog ostanka na vlasti, ali i iskazuje osobno žaljenje što je i sam sudjelovao u kreiranju njegova političkog imidža. Bergman: Jedna godina, jedan život redateljice Jane Magnusson film je o životu „najvećeg Šveđanina svih vremena“, nevjerojatno produktivnom redatelju Ingmaru Bergmanu, nastalom povodom 100. godišnjice njegova rođenja.

Film koji je obilježio proteklu godinu: 'Medena zemlja'

Film koji je obilježio proteklu godinu: ‘Medena zemlja’

Photo: IMDb

Među potpuno besplatnim naslovima je Selfie, talijanskog redatelja Agostina Ferrentea koji nakon ubojstva 16-godišnjaka od strane karabinjera u napuljskoj četvrti Traiano dvojici najboljih prijatelja Pietru i Alessandru daje mobilni telefon i mikrofon s uputom da snimaju vlastiti život kao „selfie“ film, što oni i neumorno čine. U filmu Slava kurvi, redatelj Michael Glawogger donosi priču o prostitutkama i seksualnim radnicama u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku i to bez senzacionalizma, lažne patetike i osuđivanja.

U biografskom doxu Grace Jones: Bloodlightand Bami redateljica Sophie Fiennes donosi novi pogled na „kraljicu diska“ kakvu još nismo vidjeli, dok Čovjek delfin LefterisaCharitosaotkriva priču i nasljeđe JacquesaMayola, legendarnog ronioca na dah čiji je život bio inspiracija Lucu Bessonu za film Veliko plavetnilo. Potpuno su besplatna i dva domaća filma, Blokada Igora Bezinovića te dokumentarni hit Gangster te voli Nebojše Slijepčevića.

XXZ Magazin

Pratite CAT BIH

Instagram

Vijesti

CAT Patrola

PodCAT sa Malikom

Sa mačkama u zajednici