fbpx

Balkanski istraživački centar koji djeluje pri Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu ( IUS ) organizuje trodnevni online seminar za sve srednjoškolce četvrtih razreda ( maturante ) u BiH, na kojem će imati priliku da osvoje 19 stipendija (1 x 100%, 3 x 75%, 5 x 50%, 10 x 25)+za studije društvenih i političkih nauka ili međunarodnih odnosa na IUS-u. Seminar će se održati u period od 27. do 29. januara.

Online seminar pod nazivom “Youth to Youth Education for Democratic Citizenship and Human Rights” (YYEDCHR) je organizovan sa željom da poveže mlade profesionalce sa učenicima završnih godina srednje škole. Cilj je dijeljenje i prenošenje znanja, iskustava i sposobnosti sa učesnicima koji će imati priliku da se bolje upoznaju sa temama kao što su: sistem upravljanja, vladavina prava, ustavna prava, političko učešće i ljudska prava i slobode. Seminar takođe ima za cilj da privuče što veći broj mladih ljudi i budućih studenata iz cijele Bosne i Hercegovine kako bi ih pripremio i uputio na važnost njihove uloge kao aktivnih i odgovornih građana u multietničkom i multikulturalnom društvu.

Učesnici će se moći bolje upoznati sa važnim društvenim temama te naučiti kako da žive zajedno suprostavljajući se etničkom nacionalizmu, radikalizmu, ekstremizmu, ksenofobiji, diskriminaciji, netoleranciji i desničarskom populizmu.

Nakon završenih seminara, svi učesnici će imati pravo da pristupe testiranju za stipendiju koje će biti bazirano na temama obrađenim na osam modula i predavanja tokom seminara. Testiranje će biti održano na zvaničnim jezicima u Bosni i Hercegovini.

Više o seminaru, načinu prijave i važnim datumima možete pronaći ovdje, a za dodatna pitanja kontaktirajte: youthseminar@ius.edu.ba