fbpx

Poštovani profesori i studenti novinarstva,

Inkluzija u obrazovne i društvene procese je temeljno ljudsko pravo, a ovaj proces donosi prednosti za cijelo društvo. Ipak, u Bosni i Hercegovini se djeca s poteškoćama i/ili invaliditetom i njihovi roditelji i dalje suočavaju s brojnim preprekama kada je u pitanju pravo na obrazovanje, uprkos tome što je ono zagarantovano međunarodnim dokumentima čija je potpisnica i naša zemlja.

Po procjenama, u Bosni i Hercegovini živi oko 70.000 djece s poteškoćama i/ili invaliditetom koja su u različitoj mjeri uključena ili isključena iz procesa školovanja. Od sredine 2018. godine, organizacija Save the Children provodi projekt “Inkluzija za sve – Inkluzivno obrazovanje za svu djecu u BIH” koju finansira italijanska Agencija za razvojnu suradnju (AICS). U sklopu projekta formirani su Centri za razvoj inkluzivnih praksi (CRIP)  u Banovićima i Gradačcu, koji djeluju po savremenim principima inkluzije te pružaju podršku djeci s poteškoćama i/ili invaliditetom, njihovim porodicama, stručnjacima/kinjama i cjelokupnim zajednicama.

Za kvalitetno provođenje inkluzije nisu potrebna velika novčana sredstva, već je u prvom redu neophodno mijenjati svijest najšire javnosti. U tom pogledu, od velike je važnosti na koji način će mediji tretirati ovu temu.

Kako bi se podržao razvoj inkluzije i primjena savremenog bio-psiho-socijalnog pristupa prema djeci s poteškoćama i/ili invaliditetom, Save the Children organizira seriju specijaliziranih treninga/webinara za medijske djelatnike, od kojih je jedan namijenjen studentima novinarstva.

Sudionici/e treninga će dobiti cjelovitiji uvid u koncept inkluzije djece s poteškoćama i/ili invaliditetom i dobre prakse u BiH i drugim zemljama, razmatrat će modele i izazove medijskog predstavljanja ove tematike,  te će se upoznati s terminologijom, novinarskim tehnikama i alatima za adekvatno izvještavanje o djeci s poteškoćama u razvoju, u cilju stvaranja inkluzivnijih medija. Sudionicima će biti distribuiran i priručnik „Ka inkluzivnim medijima: Odgovorno i kompetentno izvještavanje o djeci s poteškoćama i/ili invaliditetom i inkluziji u obrazovanje“.

Online trening će se održati u srijedu, 28.10.2020 od 13,00 do 14,30, putem platforme Child Hub, u trajanju od 90 minuta.

Trening će voditi Vesna Andree Zaimović, medijska ekspertica s tridesetogodišnjim iskustvom, dugogodišnja spoljna suradnica organizacije Save the Children i autorica brojnih sadržaja na temu inkluzije.

Vaše prijave pošaljite do ponedjeljka 26.10.2020. na dolje navedenu adresu.

Srdačan pozdrav,

Dalila Bašić, programska koordinatorica za inkluzivno obrazovanje

Save the Children,

nwb.savethechildren.net

+ 387 (33) 290 676;

+387 (33) 290 671;

Dalila.Basic@savethechildren.org

(mreža-mira)