fbpx

Počela registracija za utrku “Race for the Cure”, ove godine održat će se online

by | jul 21, 2020 | Novosti, Vijesti, Zabava

Iako je prethodnih godina utrka “Race for the Cure” okupljala na hiljade građana, ove godine će se upriličiti na jedan novi, digitalni način.Naime, pandemija koronavirusa organizatore mnogih, pa tako i ovog humanitarnog događaja inspirisala je na kreativnost i snalažljivost, stoga će se trka, odnosno šetnja za ozdravljenje “Race for the Cure” 25., 26., i 27. septembra održati online.

Pokrenuta je globalna digitalna platforma na dvadeset svjetskih jezika na kojoj se ljudi širom Evrope i svijeta povezuju putem online registracije za šetnju ili trku u svom gradu, naselju, ili u lokalnoj zajednici. Učešćem u digitalnoj “Race for the Cure”, građani će pomoći oboljelima od karcinoma dojke kroz prikupljanje potrebnih sredstava, ali i ukazivati na postojanost i raširenost ovog oboljenja.Ovaj najveći evropski sportski događaj ima za cilj uključivanje više od 500.000 učesnika, a samo u Sarajevu prošle godine okupio je oko 9.000 građana. S obzirom na to da, usljed epidemiološke situacije okupljanje građana ove godine nije moguće, organizatori pozivaju na registraciju, odnosno pružanje podrške ženama koje boluju od karcinoma dojke, te da zadnji vikend u septembru, u skladu sa svojim mogućnostima i epidemiološkim mjerama simbolično trčite ili šetate u svom naselju, šetalištu, parku

Trka odnosno šetnja za ozdravljenje “Race for the Cure” je najveći sportski događaj za promociju važnosti ženskog zdravlja. U Evropi, zahvaljujući “Race for the Cure” organizacije koje pružaju podršku ženama oboljelim od karcinoma dojke prikupljaju sredstva i podižu svijest o ovom oboljenju. Prikupljena sredstva su od izuzetnog značaja, s obzirom na to da svake godine u Evropi bude dijagnosticirano 500.000 novih slučajeva oboljenja od karcinoma dojke, a 130.000 osoba nažalost izgubi život. Donacija ili registracija na platformi www.raceforthecure.eu koštat će 10 konvertibilnih maraka, a tim simboličnim iznosom postajete dijelom digitalne zajednice, podižete svijest o karcinomu dojke i doprinosite da se i u ovim teškim vremenima održi tradicionalni događaj Race for the Cure u Bosni i Hercegovini te nastave brojne aktivnosti prevencije bolesti i podrške oboljelim ženama.

Izvor:klix

Pratite CAT BIH

Instagram

Vijesti

CAT Patrola

PodCAT sa Malikom

Sa mačkama u zajednici