fbpx

Pandemiju smo usporili zajedno, ali da bi je pobjedili određene mjere trebaju postati naša svakodnevnica

by | jun 4, 2020 | Vijesti

Pandemiju smo usporili zajedno, ali da bi je pobjedili određene mjere trebaju postati naša nova svakodnevnica, poručuju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Koliko god mjere zdravstvenih stručnjaka i Civilne zaštite bile ublažene, važno je neprekidno naglasiti da se još nalazimo u periodu aktivne pandemije koronavirusa Covid-19, koji podrazumijeva kako brigu o oboljelim, tako i prevenciju novih oboljenja, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

MERE PREVENCIJE: Sve što treba da znate o KORONA VIRUS-u ...

Takozvano “novo javno zdravstvo” i koncept “one health” (jedno, jedinstveno zdravlje) podrazumijevaju da odgovornost za zdravlje nije samo i isključivo na zdravstvenim radnicima i zdravstvenom sistemu, nego očuvanju vlastitog zdravlja najviše mogu pomoći sami građani.

Pripremljene su razne procedure, uputstva i preporuke – vodiči za unapređenje sigurnosti u periodu još uvijek prisutne potencijalne, ali smanjene opasnosti od Coronavirusa (Covid-19).

I pored činjenice da su mnoge mjere značajno ublažene ili potpuno ukinute, opasnost od zaraze novim koronavirusom (ili bilo kojim drugim virusom) još uvijek nije u potpunosti prošla.

– Zato i dalje treba da upražnjavamo osnovne upute koje često graniče s osnovnim bontonom, te ih se svi – svi zdravstveni radnici, svi naši “partneri u zdravlju” koji obavljaju odgovorne poslove i svi građani pojedinačno – i dalje trebamo pridržavati, navode stručnjaci INZ-a – preporuka je INZ-a.

Često i temeljito pranje ruku sapunom i vodom, potrebno je držati distancu oko dva metra između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu. Kada neko kašlje ili kiše on izbacuje male kapljice koje mogu sadržavati virus. Izbjegavanje rukovanja, grljenja i poljubaca, provjetravanje prostorija i boravak što više na otvorenom, ali bez bliskih kontakata s drugima.

Postoji još niz jednostavnih i lako primjenjivih preporuka, koje trebaju postati naše “novo normalno ponašanje”, uobičajeno ne samo za ovu, nego svaku narednu moguću pandemiju.

– Građanima je veoma bitno reći da upamte i primjenjuju sljedeću preporuku – isključivo čitajte i primjenjujte preporuke koje izdaju nadležne zdravstvene institucije i ustanove na području BiH, poput Instituta i zavoda, te ministarstava za javno zdravstvo. Oprez i odgovornost, te samopoštivanje mjera najbolji su put da vi i vaši najmiliji ostanu zdravi, kažu iz Instituta – saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

(startbih.ba)

Pratite CAT BIH

Instagram

Vijesti

CAT Patrola

PodCAT sa Malikom

Sa mačkama u zajednici