fbpx

Veliko nam je zadovoljstvo da s vama podijelimo novu publikaciju koja je nastala zajedničkim naporima UNDP i UN Women ureda u Bosni i Hercegovini, uz nemjerljiv doprinos projektnih partnera, kao i stručnjaka i stručnjakinja u oblasti integracije rodne perspektive, liderstva i političkog učešća žena. U prilogu je Priručnik za uključivanje principa ravnopravnosti spolova u zakone i politike (dostupan na BHS jeziku).

Hocu.ba

Publikacija je izrađena u okviru projekta “Žene na izborima u Bosni i Hercegovini” koji finansira Švedska Vlada, a implementiraju UNDP i UN Women u partnerstvu sa Agencijom za ravnopravnost spolova BiH, Centralnom izbornom komisijom BiH, Gender centrom Federacije BiH, Gender centrom Republike Srpske i Parlamentarnom skupštinom BiH.

Priručnik sadrži smjernice i nastavni plan i program obuke sa praktičnim i lako primjenjivim primjerima i vježbama, koje su sačinili različiti akteri koji rade na izgradnji kapaciteta i na većoj i značajnijoj ulozi žena u političkom i javnom životu u Bosni i Hercegovini.

Cilj nam je da ovaj Priručnik postane instrument za državne službenice i službenike te članice i članove zakonodavnih tijela na svim nivoima vlasti, tj. za one aktere koji su direktno uključeni u proces izrade zakona i politika. Priručnik uzima u obzir uloge i odgovornosti svih aktera, a baziran je na pristupu kojim se procjenjuje uticaj propisa.

Publikaciju pronađite ovdje.

(mreža-mira)