fbpx

Advokatski ured Ljubić u sklopu projekta „Pravovremena prilika u pravnoj profesiji“ poziva sve zainteresirane osobe za sudjelovanje na nagradnom konkursu za najbolji istraživački rad na temuKako kreirati učinkovitije porezno okruženje za mlade u Bosni i Hercegovini – promjene uz primjere iz prakse EU zemalja.“

Projekt i nagradni konkurs usmjereni su na sve studente prava i ostalih društvenih znanosti, kao i osobe unutar ovih navedenih profesija koje su diplomirale u proteklih 5 godina.

Odvjetnički ured LJUBIĆ | LinkedIn

Poziv za prijavu na nagradni konkurs je otvoren do 10. oktobra 2020. godine, a rok za dostavljanje radova je 31.10.2020.

O projektu „Pravovremena prilika u pravnoj profesiji“ i nagradnom konkursu u sklopu projekta:

Svjesni činjenice kako mlade osobe teško dolaze do prilika za zapošljavanjem i izgradnjom karijere, pogotovo u pravnoj struci, društvena odgovornost je biti na strani pokretača promjena.

Upravo zbog toga je pokrenut projekt „Pravovremena prilika u pravnoj profesiji“, koji za misiju ima unaprjeđenje pravne struke u Bosni i Hercegovini kroz pružanje prilike mladim osobama za karijernim ostvarenjem i pobližim upoznavanjem istih sa procesima unutar jednog advokatskog ureda, ali i poslovanja uopšteno.

Projekt „Pravovremena prilika u pravnoj profesiji“ i nagradni konkurs definišu sljedeće odrednice:

  • Temeljni cilj Projekta, kao i nagradnog konkursa u sklopu istoga, je profiliranje mladih osoba koji se istinski žele posvetiti radu u okruženju advokatskog ureda, te stvaranje zajednice istih koja će biti sposobna iznjedriti konkretna poslovna rješenja u budućnosti i tako stvoriti priliku za rad i drugim nadolazećim generacijama.
  • Vizija Projekta je ostvarivanje dugoročne suradnje uz programe stipendiranja i plaćene prakse najnadarenijih pojedinaca.
  • Svrha pokretanja nagradnog konkursa je pronalazak najboljih radova na predmetnu istraživačku temu, te kroz simboličku nagradu dati poticaj autorima ka osobnom ostvarenju i akademskom formiranju u svojoj profesiji.

Temom „Kako kreirati učinkovitije porezno okruženje za mlade u Bosni i Hercegovini – promjene uz primjere iz prakse EU zemalja“ želimo potaknuti mlade na iskazivanje ideja i proaktivnog razmišljanja unutar šire društvene zajednice, kao i pružiti priliku da to pretoče u praktičnom dijelu.

Ova tema je odabrana iz jednostavnog razloga – nezaposlenost mladih je izuzetno izražen problem u BiH, pa tako već dugi niz godina imamo situaciju da stopa nezaposlenosti iznosi između 55-60% (statistička starosna klasifikacija mladih je 15-30 godina).

Gotovo nepostojeće politike poreznog rasterećenja i olakšica za mlade u Bosni i Hercegovini predstavljaju poražavajuću činjenicu, što ne treba uzimati za čuđenje, budući da zagovornika takvih promjena uopšte niti nema. Dovoljno je istaknuti podatak kako je prosječna starost rukovodećih političkih dužnosnika na županijskim, entitetskim i državnim razinama iznosi blizu 60 godina.

Proces prijave na nagradni konkurs:

Odrednice Nagradnog konkursa, kao i detalje o prijavi, možete potražiti izravno na poveznici  https://odvjetnistvo-ljubic.com/nagradni-natjecaj-2020  ili posjetom web stranice Odvjetničkog ureda Ljubić klikom ovdje.

(mreža-mira)