fbpx
Nacionalna i univerzitetska biblioteka obilježava 75 godina postojanja i  rada
Uz poštivanje epidemioloških mjera okupljeni su imali priliku podsjetiti se na važnost ove institucije i čuti šta o ovom jubileju kažu nadležne institucije.

“Ovo je izuzetno značajna svečanost i izuzetno smo zadovoljni da ćemo i u ovakvim uslovima imati obraćanje jednog broja uvaženih govornika. Ponosni smo što ćemo poslati poruku da NUBBiH kao jedan od simbola kulturnog nasljeđa ostvaruje svoju časnu misiju kulture i obrazovanja”, izjavio je direktor NUB BiH Ismet Ovčina.

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević u svojoj je čestitci naglasila da je biblioteka mjesto koje moramo svi podupirati.

“75 godina nije malo. U njih stane mnogo povijesti baš kao što je stalo u Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku. Nije potrebno dodatno naglašavati da ona baštini blago koje svjedoči o prošlosti naše zemlje i svih naroda koji žive u njoj, a neke od rijetkih zbirki koje se ovdje čuvaju, predstavljaju spomenike najviše vrijednosti koje je i državna komisija za očuvanje spomenika prepoznala kao takve”, poručila je ministrica.

Prisutnim se obratio i Jasmin Branković u ime federalne ministrice obrazovanja i nauke, koji je ovom prilikom naglasio važnost obogaćivanja bibliotečkog fonda koji bi bio dostupan svim čitateljima, istraživačima, naučnicima i studentima koji će od knjiga imati najviše koristi i dalje prenositi znanje sadržano u njima.

“Ako pogledamo ono što baštini biblioteka, kroz knjižni fond, kroz arhivsku građu, kroz dokumente, onda je ova biblioteka daleko, daleko starija od ova dva broja” izjavio je Branković.

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu se zahvalio NUB BiH za sve što čini za univerzitet i naglasio da biblioteku prepoznaju kao jedan od oslonaca za rad akademskog osoblja i studenata.

“Mi kao društvo u cjelini moramo više raditi na afirmaciji biblioteka i kulturi čitanja, jer prosječan evropljanin na godišnjem nivou pročita 12 knjiga, što je dosta više u odnosu na nas. A znamo da su samo oni koji čitaju kadri mijenjati svijet koji ih okružuje” izjavio je Škrijelj.

Generalni pokrovitelj svečane akademije obilježavanja 75. godišnjice je Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, čiji je savjetnik Amel Suljović istakao spremnost kabineta da odgovorno i pravovremeno podržava rad NUB BiH na domaćem i međunarodnom planu.

“Odlike jednog podneblja ogledaju se u odnosu koji ta zajednica ima prema svome nasljeđu, baštini, ali i prema umijeću da svoju osobenost oplemeni znanjem novog vremena. Bez pune funkcije akademija, instituta, muzeja, biblioteka, univerziteta, društvo živi u nekoj vrsti institucionalnog egzila” naglasio je Suljović.

Virtuelnu čestitku uputili su i Valentin Incko, te izvršni direktor Britanske biblioteke Roly Keating.

(klix.ba)