fbpx

Na današnji dan 1986. dogodila se jedna od najvećih nuklearnih katastrofa!

by | apr 26, 2020 | Novosti, Vijesti

Ono što je trebala biti rutinska sigurnosna provjera reaktora 4 u černobilskoj nuklearnoj elektrani, pretvorilo se u jednu od najvećih katastrofa u historiji čovječanstva.

Nuklearna katastrofa u černobilskoj nuklearnoj elektrani dogodila se na današnji dan 1986. godine u tadašnjem Sovjetskom Savezu.

Prvi su na mjesto nesreće stigli vatrogasci koji su mislili kako je riječ o običnom požaru i nisu znali da je riječ o eksploziji reaktora.

Bez ikakve adekvatne zaštite, nesvjesni opasne radijacije većina ih je stradala ili oboljela ubrzo nakon nesreće.

Grad Pripjat sa svojih 50 000 stanovnika, koji se nalazi u neposrednoj blizini nuklearne elektrane potpuno je evakuisan, ali i pored toga većina stanovnika bila je izložena opasnoj radijaciji, jer su tadašnje sovjetske vlasti, ne shvaćajući razmjere nesreće i njezine posljedice, ali i pokušavajući zataškati nesreću, čekale punih 36 sati s evakuacijom.

Tokom ove nuklearne eksplozije otpuštena je velika količina radioaktivne prašine.

Najveća koncentracija prašine bila je u južnim predjelima Bjelorusije, na sjeveru Ukrajine, kao i na jugozapadu Rusije. Zlokobni oblak radioaktivne prašine širio se cijelom Evropom.

Posljedica toga su tragovi radioaktivnog depozita pronađeni u skoro svim zemljama sjeverne hemisfere.

Štetne uticaje ovog zračenja je osjetilo oko 5 miliona ljudi.

Neki ljudi i danas osjećaju posljedice ove katastrofe.

Iako se priroda na tom području oporavila, stručnjaci kažu da će život na tom području za ljude biti siguran tek za nekoliko stoljeća.

Pratite CAT BIH

Instagram

Vijesti

CAT Patrola

PodCAT sa Malikom

Sa mačkama u zajednici