fbpx

Uprkos trenutnoj higijensko-epidemiološkoj situaciji i svim nedaćama prouzrokovanim pandemijom virusa COVID-19, članovi tima “Let´s Do It” su uspješno realizovali još jednu terensku akciju sadnje drveća u nedjelju, 11.04.2021. godine, na području Grada Tuzla.

Akcija sadnje pod nazivom “Jedno drvo čini razliku” je realizovana u okviru kampanje “Naša planeta, naša budućnost” u saradnji sa EU Info Centrom i Delegacijom Evropske unije u BiH koji su obezbijedili stabla, kao i sav dodatan materijal za uspješnu implementaciju akcija.

Bitno je istaći da je Tuzla bila samo jedan dio ove priče u kojoj su učestvovali i ostali gradovi širom Bosne i Hercegovine. Šetalište “Slana Banja” i naselje Sjenjak su od nedjelje bogatiji za ukupno četrdeset stabala od čega je posađeno 20 bjelogoričnih i 20 crnogoričnih stabala.

Pomenuta terenska aktivnost realizovana je na volonterskom nivou u skladu sa važećim higijensko-epidemiološkim mjerama i naredbama kriznih štabova, a ista je rezultat zajedničkog rada, truda i zalaganja članova projekta “Let´s Do It Tuzla”. Učesnicima akcije tehničku podršku pružilo je i JKP “Komunalac” Tuzla.

– Danas smo održali prvu terensku akciju sadnje drveća za ovu godinu, te smo na dvije lokacije posadili 40 stabala. Jedna od tih lokacija je borova šuma u sastavu šetališta “Slana Banja” koja je poprilično stara i uništena, tako da je naš primarni cilj bio njeno podmlađivanje sa novim sadnicama. Pored terenskih akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada koje tradicionalno organizujemo, prepoznajemo i problem aerozagađenja u našem gradu, te na ovaj način dajemo svoj doprinos u cilju njegovog smanjenja. Mi u nastavku godine nastavljamo sa implementacijom naših ostalih aktivnosti, a sve u cilju poboljšanja uvjeta življenja u našoj zajednici, izjavila je Kanita Salihović, izvršna koordinatorica projekta “Let´s Do It Tuzla”.

“Let´s Do It” projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovao 184.441 volonter, koji su očistili oko 13.350 tona otpada i zasadili 446.218 sadnica raznih vrsta drveća.

Projekat “Let´s Do It” u Bosni i Hercegovini je dio svjetskog pokreta “Let’s Do It World” u kojem učestvuje 180 zemalja i u kome je do sada uzelo učešće preko 35.000.000 volontera. Kroz deset godina rada na realizaciji projektnih aktivnosti, tim u Tuzli je, od 140 timova u Bosni i Hercegovini, uvijek organizovao najmasovnije akcije čišćenja i sadnje drveća. Kroz aktivizam i volonterske aktivnosti koje se sprovode u okviru projekta “Let´s Do It”, svi građani Bosne i Hercegovine, a naročito mladi ljudi, imaju priliku biti dio promjene koju žele vidjeti u svojoj zemlji.

Tim u Tuzli je samo jedan od timova u BiH u kojem mladi mogu doprinijeti očuvanju zelenih površina, zaštiti životne sredine i unapređenju lokalne zajednice. Također, fokus aktivnosti ovog projekta je i na poboljšanju cjelokupnog ekološkog stanja, ali i smanjenju nivoa zagađenja zraka u Tuzli i cijeloj Bosni i Hercegovini.

(Tuzlainfo.ba)