fbpx

Veliku pažnju izazvao je frontmen „Hladnog piva“ Mile Kekin, koji je prije nekoliko dana objelodanio da ulazi u svijet politike u Hrvatskoj te se sa suprugom Ivanom odlučio priključiti platformi lijevo-zelenoj „Možemo“.

Dok se zagrijavao za intervju, Kekin nam je rekao da se osjeća odlično i da je pun energije.

– Dosta je intenzivan moj ritam otkad sam odlučio baciti se u politiku – ističe Kekin.

Šta je najviše doprinijelo odluci da se bacite u politiku?

– Poslije zemljotresa koji je pogodio Zagreb, koji je bio kao ponoć u bajci kad se kočije pretvore u bundeve, čovjek shvati da ne postoji nikakva organizirana akcija za takve situacije, da nemamo, niti smo imali suvislu vlast, ne zna se ko pije, a ko plaća. Tek onda shvatiš kakve su praktične posljedice života u potpuno dezorganiziranoj i korumpiranoj državi. Prošlo je sad više od dva mjeseca, a i dalje nemamo zakon o obnovi grada. Vlada potpuno rasulo. Negativna selekcija i zapošljavanje po partijskoj liniji učinili su svoje. Na bitnim mjestima su ljudi koji nemaju ni znanja ni interesa riješiti konkretni problem. Supruga i ja smo shvatili da je bilo dosta čekanja svemiraca koji bi riješili naš problem i da se osobno moramo baciti u koštac ako želimo ostati živjeti ovdje i ako želimo da naša djeca ostanu ovdje. Sad je pravi čas, idemo se pridružiti ekipi kojoj vjerujemo – platformi “Možemo”, koja prvi put po svim anketama, ima priliku da uđe i u Sabor, nakon što je već tri godine kamen u cipeli gradskoj vlasti.

Mnoge poznate ličnosti u cijelom regionu su s puno ambicija ulazile u svijet politike i vrlo brzo su, suočene s nemogućnošću da nešto promijene, izlazile iz politike.

– Uvijek sam u životu više riskirao da budem poražen nego da nikad ne pokušavam. Kad me jednog dana 2040. djeca budu pitala, koja će tada već biti odrasla, a šta si radio 2020., te ključne godine, neću da im reknem da sam samo pisao pjesme, jer je meni bilo dobro. Ali ne želimo konstantno biti u situaciji pasivnog posmatrača, koji je vječiti objekt u rečenici, a nikad da preuzme hrabrost i postane subjekt, onaj koji aktivno preuzima odgovornost.

BiH, Hrvatska i Srbija su kao sistem spojenih posuda i zato Vas pitam kakav je Vaš odnos prema BiH?

– Za BiH sam i biografski vezan, živio sam u njoj, a vezan sam i što se tiče karijere. BiH se konstantno nalazi u nekim krizama, u nekim ključnim trenucima, koji nikako da se riješe. Čini mi se da je jedan od ključnih razloga ista nacionalistička retorika koja davi i Hrvatsku. Stranke su nam klijentelističke organizacije, a biti član je preduvjet za bilo kakvu karijeru ili posao. To je porazno za razvoj društva. Dodatni je problem da naše političke elite parazitiraju na prošlim ratovima. Kad mladima i iz Federacije BiH i iz RS dođe iz g….. u glavu da je konačno vrijeme da vidimo šta možemo učiniti da nam svima bude bolje. A prvi korak na tom putu je da prestanemo zaokruživati iste, a očekivati drugačije.

Gdje je u svemu ovome muzika?

– U januaru smo imali zadnji koncert i onda se dogodila pandemija, ali dobra vijest, izgleda da će ipak biti nešto koncerata, tako da konačno opet počinjemo svirati.

Ako biste na nekom od predizbornih skupova trebali izvesti jednu pjesmu koja bi govorila o Vašem političkom angažmanu, koja bi to bila?
– Maknite ruke s mog volana, maknite dupe s moga sica…

Vozovi su sporiji nego prije 30 godina
– U Hrvatskoj vlakovi voze sporije nego prije 30 godina. Kako se mičemo prema BiH, koja je, nažalost, bila u težoj ratnoj situaciji i gdje su posljedice još teže, stanje je još lošije. Ne trebamo se zavaravati, tačno znamo gdje smo – poručio je Kekin.

Izvor: Dnevni Avaz