fbpx

Zelenkovac je planinsko izletište u Bosni i Hercegovini koje se nalazi pored sela Podrašnica (opština Mrkonjić Grad).Na potoku je prije nekoliko vijekova izgrađeno petnaestak vodenica, a jednu od njih proširio i preuredio u svoj atelje likovni umjetnik Borislav Janković.

Na Zelenkovcu je izgrađeno nekoliko drvenih mlinova, kućica, bungalova, klupa i drvenih mostića, a posjetiocima se nudi i domaća hrana pripremljena na ognjištu. Na Zelenkovcu imate oko 10 bungalova, neki su još uvijek u izgradnji. Iznajmljivanje jednog košta od 50KM do 70KM za parove. U sklopu cijene dobijate: prenočište za dvoje, 2 obroka, i izlet.To su mali apartmani u drvenim kućicama, opremljeni svim uslovima za ugodan boravak. Odnosno spavaća soba, dnevni boravak, toalet, kuhinjica, balkon. Drveni bungalovi na potoku povezani su sa kamenim mostovima.

Na Zelenkovcu je uobičajeno slušati jazz saksofonistu iz New Orleans-a, sresti poznate umjetnike iz daleke Rusije, vidjeti mlade kineskinje, francuskinje ili koreanke kako pomažu mještanima na poljskim radovima jer se na Zelenkovcu, godinama, održava međunarodni volonterski kamp, jazz festival, likovne radionice i brojna druga dešavanja primjerena velikim centrima i velikim budžetima.

Kad posjetite Zelenkovac, obavezno prelistajte foto album, napijte se vode sa izvora, popnite na Vidikovac, prošetajte obilježenim stazama, odmorite u hladovini stogodišnjih smrča, založite vatru u kaminu, probajte domaću hranu sa ognjišta i svakako družite sa ljudima koje tamo sretnete.

Zelenkovac je mjesto gdje gdje se posjetitelj može na momente odreći svojih obaveza koje je imao, i kirije i telefona i kompjutera i šefova i fabrike i škole. Mjesto koje je malo drugačije. Ono liči na bajku, liči na nešto što će mu ponuditi da gurne sve ono čime je bio napunjen, gdje će moći da se polako puni vazduhom, cvrkut ptice, žubor potoka. Ako mu smeta ovdje auto, struja telefon i ostalo, tu su idealne staze za šetnju kroz šumu. Samo 50 metara odavde, odete u šumu i opet ste zatvoreni i potpuno ste u prirodi. Ovo je mjesto u prirodi koje prirodu nudi nadohvat ruke.

Zelenkovac je oaza povratka čovjeka prirodi, oplemenjena kulturnim sadržajima.

Izvor:hocu.ba