fbpx

Predivna dolina Popovo Polje, u jugoistočnom dijelu zemlje, ugošćava najveći sistem pećina u zemlji, Vjetrenicu, koja se nalazi u blizini mjesta Ravno, na oko 80 km od Mostara. Vjetrenica je najveća i najpoznatija pećina u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine. Vjetrenica svojim magičnim tunelima i dvoranama zadivljuje svoje posjetitelje koji dolaze sa svih strana svijeta.

Speleološke posebnosti ove jedinstvene pećine su specifična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih periodičnih tokova koji teku raznim smjerovima. Posebno je privlačna pojava snažnog vjetra na ulazu kao i jako strujanje vazduha na nekoliko mjesta u unutrašnjosti, kao i davna urušavanja stropova divovskih razmjera.

Rogljasta dvorana bočno vodi u Prostranu dvoranu i raskrsnicu dugu preko 100 metara, a široku između 10 i 15 metara. Prva dvorana završava vratima – okruglastim prolazom nastalim erozijom. Uz nekoliko lijepih saljeva ovdje se može vidjeti i sva raskoš vodene erozije. U nastavku drugog jezera cijelom dužinom kanala prostiru se sigaste kade. Ljeti su suhe, a u kišnim mjesecima voda se prelijeva iz jedne u drugu. ovaj dio se naziva “pjati” kao jedan od prvih naziva kod nas za neki pećinski ukras nastao taloženjem.

Ipak, najzanimljivija je Zlatna dvorana koja spada u jedan od najljepših dijelova Vjetrenice i predstavlja njen simbol. Tlo je pokriveno kamenjem, a od ukrasa vrijedno je spomenuti nizove stakaltita na stropu. Pri kraju ovog kanala nalazi se još jedno manje jezero. Na mjestu gdje kanal skreće pod pravim uglom prema jugoistoku nalazi se jedna od najljepših nakupina stalagmita, prepoznata već od prvih istraživača kao “Tursko groblje”.

U nastavku staza vodi da tzv. “Hajdučkog stola”, skupine kamenih blokova koji su postavljeni kao sto i stolice i imaju turističku namjenu – kao završetak turističkog dijela staze. Od “Hajdučkog stola“ izgrađena je staza koja vodi glavnim kanalom sve do Velikog jezera, najveće površine pod vodom u Vjetrenici. Turistička staza vodi na dva mjesta na obali jezera na kojima su izgrađena mala pristaništa.

Vjetrenicu karakterizira iznimno bogat špiljski svijet, u kojem je zabilježeno više od 200 različitih životinjskih vrsta, što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti.

Izvor: hocu.ba