fbpx

U podnožju planine Lisina, na oko 700 metara nadmorske visine, omeđeno pašnjacima, hrastovim i četinarskim šumama, a oko pet kilometara zapadno od Mrkonjić Grada, prostire se jezero Balkana.

O postanku jezera sačuvano je nekoliko legendi u narodu ovog kraja. Interesantno je kako je nastalo njegovo ime. Prema predanju tu su bila dva snažna i duboka izvora-bunara, puna ribe. Kako se riba na turskom kaže baluk, izvori su prozvani Balukhana (stanište riba). Tokom vremena ime je promijenjeno – Balukana, i najzad u Balkana (što nema nikakve veze sa pojmom Balkan).

Jezerski dio kompleksa Balkana čine dva ovalna vještačka jezera, malo i veliko, ukupne površine 56.000 m2.Manji dio jezera uređen je u moderno kupalište sa brojnim sadržajima, a veći je bogat raznim vrstama ribe, prije svega pastrmkom, amurom i linjkom i stjecište je ribolovaca. Tokom ljetnih mjeseci temperatura vode u malom jezeru je oko 20°C, što ga čini idealnim za kupanje i odmor.

Jezero se nalazi uz magistralni put Jajce – Mrkonjić Grad – Bihać, ima uređena mjesta za roštiljanje i kampovanje, ugostiteljski objekat, trim stazu, sportske terene (za košarku, mali fudbal, rukomet, odbojku na pijesku i slično), paraglajding kamp koji okuplja ljubitelje ekstremnih sportova iz mnogih zemalja Evrope. S obzirom da je turistički kompleks Balkana smješten pod obroncima planine Lisine, klima i vazduh itekako su djelotvorni za očuvanje zdravlja.

Izvor:hocu.ba