fbpx

Zbog bogatstva svojih prirodnih ljepota Fojnica bi morala biti većim slovima upisana na svim turističkim mapama i češća destinacija ljubitelja prirode, odmora, rekreacije, planinarenja, lovaca, ribolovaca… U ovom srednjobosanskom gradiću na svakom koraku ima nešto novo, nešto zanimljivo, jer Fojnica je gradić gdje se diše punim plućima.

Iako je najpoznatija po banjskom lječilištu i Franjevačkom samostanu izgrađenom u 14. vijeku koji čuva više od 50.000 knjiga među kojima i 10.000 starih nekoliko vjekova, Fojnica krije i brojne prirodne ljepote kao što je Prokoško jezero, ali i slapove Kozice. Iz Fojnice se do slapova stiže asfaltnim putem od osam kilometara preko izletišta Malkoć do Vladića vrha, a odatle, tri kilometra dugim makadamskim putem, do sela Dragačići koje je skoro napušteno i u kojem živi samo jedan stanovnik.

Prvi susret s ovim slapovima je očaravajući. U hladu stoljetnih šuma, niz strme litice stijena obrušavaju se u kristalno čistu vodu tri manja i dva veća slapa, visine oko 20 metara. Mir koji se tu može naći narušava tek buka vode koj se obrušava niz planinske stijene i rijetki avanturisti očarani ljepotom ovog ambijenta.

Ovo je idealno mjesto na kojem ćete doživjeti prirodu u njenom punom obliku, ali i odmoriti od svakodnevnih obaveza i gradske buke. Kod slapova na manjem platou je kutak za odmor posjetilaca – hladnjak, korito s izvorskom vodom i ognjište. Slapovi se vide sa vidikovca na uređenoj stazi. Svi oni koji žele da se spuste u podnožje slapova trebaju biti vrlo oprezni zbog mogućeg poskliznuća na strmom terenu.

Izvor:hocu.ba