fbpx

Kafa sa… KABOOM otkrila sve prednosti korporativnog volontiranja

by | mar 23, 2021 | Novosti, Vijesti

Institut za razvoj mladih KULT, uz financijsku podršku Europske unije, organizirao je online događaj „Kafa sa… američkom organizacijom KABOOM!“ na temu korporativnog volontiranja. Razgovaralo se o njegovom značaju, sličnostima i razlikama u Bosni i Hercegovini i Sjedinjenim Američkim Državama.

Gošća „Kafe sa…“ bila je Sarah Pinsky, viša savjetnica za partnerski angažman u organizaciji KABOOM!, organizaciji koja se u SAD udružila s partnerima kako bi izgradili ili poboljšali prostore za igru i donijeli radost za nekoliko milijuna djece, a sve kroz korporativno volontiranje.

Trustees | Jewish Community Foundation of CNY

„Ja sam već 17 godina aktivna u organizaciji KABOOM!, ali organizacija se zapravo i duže bavi ujednačavanjem igrališta za djecu i do sada smo uspjeli izgraditi ili poboljšati više od 17.000 igrališta širom Sjedinjenim Američkih Država. Zahvaljujući angažmanu više od 1,5 milijuna članova zajednica i korporativnim volonterima donijeli smo radost za više od 11 milijuna djece. Treba li veća motivacija i razlog zbog čega je korporativno volontiranje važno!?“, izjavila je Sarah na samom otvaranju. Dodala je da kompanije u SAD-u imaju i druge olakšice koje se ogledaju prije svega u povlasticama za njihovo poslovanje, smatrajući da se kroz korporativno volontiranje jača zajednica i grade inspirirajući prostori za igru koji otvaraju neograničene mogućnosti za svako dijete. Sarah je još dodala da je web platforma www.volontiraj.ba odličan alat i način za povezivanje korporativnih volontera i udruženja koja imaju potrebu za volonterima.

„Društvena odgovornost je mehanizam koji osigurava da se naše vrijednosti i ljudska prava štite u cijelom svijetu. Odgovorni pristup poslovanju znači i održiv gospodarski rast. Europska unija namjerava ojačati konkurentnu ekonomiju utemeljenu na socijalnoj uključenosti i europskom socijalnom modelu socijalne tržišne ekonomije. Društvena odgovornost nerazdvojni je dio obnove konkurentnog gospodarstva na temelju inovacija, povjerenja i europskih vrijednosti. Socijalne inovacije su snažna sila za modernizaciju gospodarstva, iskorištavanje novih sektora i tržišta, poticanje poduzetništva i suočavanje s izazovima s kojima se suočavamo u održavanju našeg uključivog i kohezivnog socijalnog modela“, istakao je Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini.

„Kafa sa…“ okupila je više od 30 učesnika iz Bosne i Hercegovine i potaknula je diskusiju, razmjenu mišljenja i vlastitih iskustava u oblasti korporativnog volontiranja. Jedna od učesnica bila je i Azra Selimović, uposlenica Agencije BORAM iz Sarajeva: „Mislim da je korporativno volontiranje korisno ne samo zbog ugleda kompanije, već i zbog stvaranja povoljnog okruženja, kako bi cijela zajednica napredovala, a onda i mi zajedno sa njom. Uvjerena sam da je ovo pravi momenat aktualiziranja ove teme, s obzirom na pandemiju i tešku ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini i da nam je sada najviše potrebno da kompanije koje dobro posluju podržavaju ove druge, jer smo svjedoci svakodnevnih otkaza, gašenja firmi i sve većeg siromaštva u našoj zemlji i ljudi koji su na margini društva. Potrebno je i više komunikacije o ovoj temi, jer koliko sam primijetila osim sporadičnih projekata, o ovoj temi se veoma malo govori u medijima.”

Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa Udruženjem poslodavaca u FBiH i uz finansijsku podršku Evropske unije provodi inicijativu „Poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru“ u okviru koje se pruža sistemska podrška korporativnom volontiranju i preduzećima, ali i udruženjima iz Bosne i Hercegovine. Prednosti koje pruža korporativno volontiranje dostupne su na ovom linku.

(mladi.org)

Pratite CAT BIH

Instagram

Vijesti

CAT Patrola

PodCAT sa Malikom

Sa mačkama u zajednici