fbpx

Visina bespovratnih sredstava po poslovnom planu može iznositi do maksimalnih 10.000 KM.

How to Inject Startup Mentality into Bureaucratic Governments

Općina Stari Grad Sarajevo je, putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, raspisala Javni poziv za financiranje i sufinanciranje najboljih poslovnih planova sredstvima Budžeta Stari Grad Sarajevo namijenjenih razvoju poduzetništva i zapošljavanju ranjivih kategorija stanovništva, među kojima su mladi, nezaposlene osobe, žene i osobe s invaliditetom.

Inače, Općina Stari Grad Sarajevo je od 2016. do 2020. godine, samostalno i u saradnji s partnerima, osigurala više od tri milijuna konvertibilnih maraka za projekte u oblasti razvoja poduzetništva i smanjenja stope nezaposlenosti.

Ove godine Općina će financirati ili sufinancirati biznis planove ne samo za mlade, nego i za nezaposlene osobe bez obzira na starosnu dob, žene, kao i osobe s invaliditetom.

Imajući u vidu cjelokupnu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusom, kao i činjenicu da je veliki broj osoba ostao bez posla, ove godine smo osigurali značajna sredstva u budžetu s ciljem podrške samozapošljavanju prvenstveno ranjivih kategorija stanovništva. U tu svrhu izmijenili smo Pravilnik o finansiranju Start up biznis, kako bismo ispoštovali sve zakonske procedure u oblasti pružanja podrške zapošljavanju”, istakao je načelnik Hadžibajrić.

U prethodnih pet godina, Općina Stari Grad Sarajevo je kroz ovaj mehanizam podrške sufinancirala pokretanje Start up biznisa za oko 30 mladih osoba.

Među novopokrenutim biznisima mladih ljudi našli su se: prva veterinarska apoteka u Starom Gradu, studio za 3D print, studio za izradu videoigrica, ali i obrti poput fotografskog, automehaničarskog, autolakirerskog i dr.

Koliko se važnosti pridaje ovoj oblasti dokaz je planirano uvećanje pozicija za pomoć i podršku mladim ljudima u budžetu Općine Stari Grad za 2021. godinu iako je isti, zbog posljedica pandemije korona virusa, značajno umanjen u odnosu na prošlu godinu.

Javni poziv će biti otvoren do 21. travnja/aprila, 2021. godine

Na osnovu Javnog poziva bit će odabrani najbolji poslovni planovi mladih i novčano nagrađeni. Novčana nagrada namijenjena je sufinanciranju troškova pokretanja biznisa kroz: finansiranje troškova registracije biznisa, troškova sredstava za rad, zakupa poslovnih prostorija, obrtnih sredstava, naknade za doprinose i ostalih troškova.

Visina bespovratnih sredstava po poslovnom planu može iznositi do maksimalnih 10.000 KM.

(manager.ba)