fbpx

Malo ko u Bosni i Hercegovini se može pohvaliti da u vitrinama ima svjetsko i evropsko odličje u seniorskoj konkurenciji. Mostarska karatistkinja Ivona Ćavar (24) vjeruje da će u budućnosti uspjeti da ponovi podvige slične onim iz Linca 2016. i Novog Sada 2018. godine, kada se okitila srebrom sa Svjetskog, odnosno bronzom s Evropskog prvenstva.

Ivona Ćavar /Za BiH osvojila bronzu na EP-u u karateu: Sprema se ...

Rođena Splićanka s mostarskom adresom je kao i većina sportista bila primorana da obustavi rad zbog pandemije virusa korona. Članica Sveučilišnog karate kluba Neretva iskoristila je protekli period da se u potpunosti oporavi od sitnih povreda, a samostalnim treninzima se pobrinula da ostane u kakvoj-takvoj formi.

“Tokom ove prisilne pauze dobila sam puno vremena da se oporavim od nekoliko sitnih povreda i da se restartujem u psihofizičkom smislu, tako da mi je u neku ruku i dobro došlo. Većinu vremena sam provodila trenirajući kod kuće, te u planinarenju”, kaže u dva navrata najbolja sportistkinja BiH (2016, 2018).

Kovid-19 poremetio je planove na globalnom nivou, a možda najviše vrhunske sportiste koji su navikli na svoju svakodnevnicu. Niko od njih nije navikao na izolaciju, posebno u trenutku kad je sezona u gotovo svim sportovima trebalo da ima vrhunac.

“Sigurno da nije zgodno nijednom sportašu usred sezone u potpunosti prekinuti sa takmičenjima i treninzima. Niko nije mogao očekivati da će sve ovo ovoliko trajati. Na svu sreću situacija se smiruje i svi se nadamo da cijela ova pauza neće puno utjecati na nas sportaše”, ističe Ćavarova.

Pogled.ba • Ivona Ćavar: Na Svjetskom prvenstvu idem korak dalje ...

Sva takmičenja u karateu su otkazana za ovu godinu, tako da će šampionka sa diplomom (diplomirala na Studiju kineziologije u Mostaru) na nove uspjehe morati sačekati do naredne godine. Ambicije su joj i dalje ostale iste – plasman na Olimpijske igre, kao i nova odličja sa najvećih takmičenja.

“Zasad je još nepoznat početak svih takmičenja. Svjetsko prvenstvo koje je bilo zakazano za kraj novembra u Dubaiju je već odgođeno, tako da praktički za ovu godinu nema ništa. Naredni cilj je plasirati se na Svjetsko prvenstvo i ponoviti svjetsku medalju, u skorom vremenu”, naglasila je simpatična Mostarka.

Tokom bogate karijere Ivona je obišla skoro pola svijeta. Od svih država u kojima je bila posebno je istakla Španiju, ali i neke druge destinacije.

“Najveći sam fan Španjolske. Tokio me se jako dojmio, najviše zbog svoje kulture, ljudi, pristupa i uznapredovale tehnologije. Ujedinjene Arapske Emirate bih opisala kao egzotičnu lokaciju, sa pregršt sadržaja, a takođe bih istaknula Rim kao istorijski grad, sa zabavnom atmosferom, kulturom i opuštenosti”, zaključila je Ivona Ćavar.

(nezavisne.com)