fbpx

U okviru Sarajevo Film Festivala koji je zakazan od 14. do 21. avgusta, održat će se i program “Suočavanje s prošlošću” koji se realizuje uz podršku Fondacije Robert Bosch Stiftung.

Program “Suočavanje s prošlošću” od svojih početaka ima jasan cilj, a to je pokrenuti iskren dijalog o bliskoj prošlosti našeg regiona. To je preduslov za prevazilaženje problema proisteklih iz nedavnih ratova u bivšoj Jugoslaviji koji su bespovratno obilježila naša društva.

Home | Sarajevo Film Festival

“U ovim nesvakidašnjim okolnostima, gdje svijet koji smo poznavali neće postojati u budućnosti, traganje za istinom i utvrđivanje činjenica važniji su nego ikad prije. Anksioznosti svijeta kojeg ostavljamo iza nas provući će se i u novi poredak svijeta i ponovo dobiti na snazi. Ako smo šta naučili proteklih mjeseci, to je da se naši lični životi mogu okrenuti naglavačke u jednom trenu”, poručuju iz SFF-a.

U proteklih pet godina podijelili su brojne iznimno bolne, ali inspirativne priče iz svih krajeva svijeta.

“Životi njihovih protagonista najčešće su radikalno promijenjeni, te su našu publiku često ostavljali bez riječi, a još češće željnu više informacija. Posmatrane kroz prizmu trenutne pandemije, otkrivanje ličnih i nacionalnih trauma, kao i preispitivanje procesa pomirenja mogu se činiti manje bitnim temama, ali dugoročno posmatrane one su od ključnog značaja za uspostavu zdravih i prosperitetnih demokratskih društava”, dodaju.

U fokusu ovogodišnjeg programa su snažni pojedinici i njihove borbe, epizode u kojima se životne okolnosti naprasno promijene, život koji je postojao do tada, nestaje bespovratno.

“S obzirom da sada, više nego ikad ranije, preispitujemo međuljudsku solidarnost, svaki film u programu postavlja isto pitanje: da li je moguće u strašnim vremenima naći dobre ljude? Osim toga, filmovi u programu su povezani i stilski, tako što su skoro svi snimljeni u crno-bijeloj tehnici. Kako tako snažne i teške priče mogu biti svedene na beskonačne nijanse sive boje? Da li ovo vizuelno ograničenje umanjuje dirljive i teške strane ovih filmskih priča? Ili naprotiv, ima funkciju da dodatno naglašava aspekte priče?”, pitaju se.

(klix.ba)