fbpx

Glumica Irena Mulamuhić iz BiH dobila nagradu “Adem Čejvan” za životno djelo

by | jun 8, 2020 | Novosti

Dug je spisak fantastičnih pozorišnih i filmskih uloga tokom 50 godina njene karijere.

 

Ay, Carmela" ovog petka na ljetnoj sceni Sarajevskog ratnog teatra ...

Posebno i značajan njen rad u opkoljenom Sarajevu i to u prvoj ratnoj premijeri “Sklonište”, zatim u predstavama Harisa Pašovića “Alkestis”, “Svileni bubnjevi”, “U zemlji posljednjih stvari”, “Opera D’Arte” i u jednoj od najznačajnijih predstava opkoljenog Sarajeva “Čekajući Godoa” u režiji Suzan Sontag.

“Suštinu teatra spoznala sam u opkoljenom Sarajevu. Nju nisu mogle uništiti ni po dvije hiljade granata koje su dnevno padale na Sarajevo. Teatar je duša i savjest ljudskog bitisanja”, rekla je Mulamuhić dok je primala nagradu.

Sarađivala je s režiserima Jurislavom Korenićem, Miroslavom Belovićem, Tomislavom Durbešićem, Želimirom Oreškovićem, Tadeušem Mincem, Draganom Jovićem, Milošem Šamijem, Alešom Kurtom, Dinom Mustafićem, Sulejmanom Kuposovićem, Gradimirom Gojerom i Selmom Spahić. Dobitnica je mnogih nagrada u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji.

Uloge je ostvarila u filmovima: “Polenov prah”, “Autogram”, “Odluka”, “Veliki talenat”, “Živa zemlja”, “Tale”, “Mrtvo lišće”, “Snijeg” i “U zemlji krvi i meda”.

(klix.ba)

Pratite CAT BIH

Instagram

Vijesti

CAT Patrola

PodCAT sa Malikom

Sa mačkama u zajednici