fbpx

GIRLS ADVANCE LAB: Ko su pobednice i pobednički timovi?

by | apr 4, 2021 | Novosti, Vijesti

Prošlo je skoro 4 meseca od kada smo otvorili poziv za Girls Advance Lab projekat i konačno ćemo saznati ono što smo svi čekali – ko su pobednice i pobednički timovi! Hajde da pre glavne stvari uradimo kratak osvrt na prethodni period i sjajne brojke koje su obeležile GAL 🤩

🟣 Dobili smo preko 70 prijava devojaka i devojčica iz Bosne i Hercegovine i Srbije, što nam je pokazalo da su mladi itekako zainteresovani i voljni da rade na osnaživanju devojčica, devojaka i žena i da imaju ideju kako to da ostvare.

🟣 Od ukupnog broja prijava, 31 ideja je prošla u Fazu Mentorisanja! Sve ideje su imale za cilj doprineti osnaživanju devojčica i devojaka kroz ples 💃🏻, muziku 🎶, mobilne aplikacije 📱, web platforme 💻, predstave 🎭, radionice, sport ⚽, podcaste 🎙️, filmske projekcije i video produkciju 📽️, viber chat bot 🤖, edukativne igrice 🎮 i sadržaj na društvenim mrežama, a iza tih ideja je stajalo čak 97 mladih (od kojih je 84 učesnice i 13 učesnika).

🟣 9 mentorki i mentora je provelo ukupno 60 sati u grupnom i individualnom radu sa timovima na unapređenju njihovih ideja i pripremama za prolazak u Fazu Pitch-a, ali i na njihovom osnaživanju i ličnom razvoju.

🟣 19 timova je, glasovima Komisije, dobilo priliku da prođe u Fazu Pitch-a i da se kroz 1 na 1 mentorstvo pripremi za svoje izlaganje.

🟣 U petak je četvoročlana Komisija slušala i ocenjivala ideje i prezentacije, na osnovu kojih su izabrane pobednice i pobednički timovi.

Sve prethodno navedeno nas je dovelo do ovog trenutka – proglašenja pobednica i pobedničkih timova! 🥁🥁🥁

🌷 ArtKrug (Srbija, Jagodina)

Ova ekipa želi skrenuti pažnju na mentalno zdravlje mladih, kroz scensku i muzičku umetnost. Njihova ideja je da sa predstavom „Mislim, dakle anksioznost“ pokažu mladima da nisu sami i da njihova osećanja nisu tabu tema koja je “samo njihov problem”. Uz mnogo muzikeljudisvetla plača, publici na jedan savremen i realan način žele preneti jedini ishod situacije kojim se predstava bavi – izaći kao pobednica ili pobednik. Pored predstave, planirana je i tribina sa psihologom.

🌷 BIRAM ŽIVOT (Srbija, Beograd)

Sajt “Biram život“ ima za cilj ukazati javnosti u Srbiji i regionu na problem velikog broja mladih osoba – poremećaje u ishrani. Dakle, sajt bi bio koncipiran tako da ima edukativni sadržaj o vrstama poremećaja u ishrani, svakodnevici osoba koje se sa njim suočavaju i simptomima. Također, predstaviće se i lične priče onih osoba koje su spremne da podele svoja iskustva. Teme će biti obrađene i iz profesionalnog ugla, za šta je Dunja već okupila grupu stručnjaka i stručnjakinja. Na kraju njihovih tekstova biće priložen i upitnik na osnovu kog svaka osoba može napraviti procenu da li pripada rizičnoj grupi ili ne. Deo sadržaja biće objavljen i na YouTube-u i TikTok-u. Ovu kampanju osnaživanja devojčica i devojaka da podele svoje iskustvo možeš pratiti koristeći hešteg #biramživot 😊

🌷 GirlAct (BiH, Sarajevo)

Ideja GirlAct tima je da snime 6 podcast epizoda o položaju i pravima žena u obrazovanju, politici, sportu i svakodnevnom životu, zbog, kako kažu, problema i situacija sa kojima se susreću iz dana u dan – žene i devojčice su stigmatizovane. Emisije će biti dostupne na TikTok-u, Instagram-u i drugim društvenim mrežama. Njihov cilj je promeniti društvo preko onoga što im je sada najbliže, a to su društvene mreže. Svi članovi tima dele isto mišljenje – kao pojedinke i pojedinci ne možemo napraviti velike promene u društvu u kojem živimo, ali zajedno, kao ekipa, možemo.

🌷 GO!WOMEN (BiH, Sarajevo)

Ovaj tim smatra da bi se uz pomoć “Go!Women” aplikacije i dobrog sadržaja mogla pružiti prilika devojčicama, devojkama i ženama da (svakodnevno) napreduju i pokažu svoj puni potencijal. Smatraju da bi se na taj način mogao napraviti iskorak u razvoju i ravnopravnosti među polovima. Dakle, aplikacija bi bila koncipirana na način da bi pri samoj prijavi korisnica unela svoje godine, na osnovu čega bi dobila odgovarajući sadržaj za sebe. Tu će biti dostupne informacije o obrazovanju, mentalnom i fizičkom zdravlju te ravnopravnosti spolova.

🌷 Zeneracija Stres (Srbija, Beograd)

Zeneracija Stres je ideja oko koje se okupila grupa tinejdžerki koja “želi slobodu izražavanja kroz izgled, da se bavi sportom koji hoće, da slobodno šeta ulicom, bez brige da li će me neko sačekati iza ćoška.” Takođe, kažu da žele pružiti sigurno mesto svakoj devojčici i dečaku, na kom će moći da razgovaraju i edukuju se o tabu temama o kojima se malo priča. Sve to planiraju realizovati kroz TikTok, najpopularniju platformu među generacijom Z, koja, smatraju, za to daje savršen prostor. Ukratko – ovaj tim poručuje: “Zeneracija stres želi više smeha i manje stresa.” 😊 Ovu kampanju možeš pratiti koristeći hešteg #ZeneracijaStres 👀

🌷 ITgirls SSK (BiH, Glamoč)

  • Tim čine Mia Ikić, Klara Strinić, Petra Popović, Teodora Maros, Mia Tomić i Antonija Pavić

Ovaj tim devojaka iz Livna će napraviti web stranicu pod nazivom “ITGirls SSK”o IT sektoru, s fokusom na stigmu da je IT samo za dječake i momke. Takođe, planiraju da drže i edukacije iz IT oblasti.

🌷 IT FOR GIRLS (BiH, Sarajevo)

Azra, Naida i Admir će kreirati Viber chat bot-a sa edukativnim sadržajem o tabu temi – menstruaciji. Njihov cilj je “popuniti” neobuhvatni obrazovni program o ovoj temi i doprineti razgovoru kako bi ova tema vremenom postala uobičajena. 😊

🌷 INVINCIBLE ME (BiH, Zenica)

Adnina ideja je napraviti web stranicu koja će zapravo biti zajednica u kojoj će se pričati o mentalnom zdravlju devojaka i žena, ali i stvarima iz svakodnevnog života. Kako Adna kaže – delili bi se usponi, padovi, snovi, saveti i slično. Njen cilj je pokazati devojkama i ženama da nisu same, te da postoji mnogo osoba koje su bile ili su trenutno u sličnoj/istoj situaciji. Pored toga, želi podizati samopouzdanje devojkama i devojčicama (s fokusom na devojke u pubertetu); želi ih “podučiti” da ne moramo imati “hourglass body”, te da je sasvim OK imati body rolls i “višak” kila. Svoju ideju planira realizovati uz sedmične blogove o ravnopravnosti, feminizmu, bodypositivity-u, mentalnom zdravlju… te uz preporuke filmova, serija, muzike i podcasta o ovim temama. Možeš je već zapratiti na Instagram profilu: @femental, a uskoro ćeš moći da posetiš i njenu web stranicu! 😊

🌷 Korak napred (Srbija, Beograd)

Ova ideja će se realizovati kreiranjem emisije “Doručak uz šoljicu samopouzdanja”, gde bi gosti i gošće (treneri, nutricionistkinje, ginekolozi, psihološkinje, psihoterapeuti…) govorili o zdravlju (i fizičkom i mentalnom) uz pripremu omiljenog doručka 😊 Larin cilj je da pomogne devojčicama i devojkama da unaprede svoj život brinući o sopstvenom zdravlju. Brigom o sebi brinemo i o drugima.”

🌷 Od A do Žena (BiH, Banja Luka)

Ideja ovog tima je stvaranje serijala zabavno/edukativnog karaktera, namenjenog prvenstveno devojčicama i devojkama uzrasta od 15 do 30 godina. Epizode će izlaziti jednom sedmično na YouTube kanalu, a trajaće do 15 minuta. Svaka epizoda će na zabavan način uz različite skečeve, priloge i gostovanja “razbiti” neke od predrasuda sa kojima se žene susreću; poslati snažnu poruku gledateljkama i gledateljima, te ih edukovati o pojedinim temama. Pored YouTube kanala, ovaj tim će svoju ideju realizirati i na društvenim mrežama TikTok i Instagram, gde će svakodnevno objavljivati edukativni sadržaj, kratke isečke i najave epizode koja izlazi te nedelje, “behind the scenes” snimanja, ankete, Q&A, itd. Njihova motivacija je želja da podignu samopouzdanje njihove publike.

🌷 S LOPTOM U RUCI (BiH, Tešanj)

Melika, Lejla, Sumea i Mirzeta su rukometašice i realizacijom svoje ideje žele osnažiti devojčice i devojke koje se žele baviti ovim, često nazvanim, “muškim sportom”. Međutim, žele ih motivisati da se bave sportom kojim god žele, te na taj način podići svest društva o rodnoj neravnopravnosti u sportu, kao i promovisanju sporta kao zdravog načina života – kako fizički, tako i mentalno. Smatraju da iz sporta možemo naučiti i mnogo drugih stvari kao što su tolerancija, snalažljivost, samokontrola, kako podneti i ceniti pobedu i poraz…

🌷 STEMahaluša (BiH, Sarajevo)

STEMahaluša jpodcast koji je “nadogradnja” STEM platforme, univerzalnog prostora za sve devojčice, devojke i žene da saznaju više o STEM-u, ali i da se ohrabre u slučaju da vide porazne statistike neravnopravnosti. Platforma je koncipirana u 3 glavna segmentaHERSTORY (intervjui u pisanoj verziji sa uspješnim ženama u STEM-u), WONDER STEM (članci na razne teme u STEM polju), te SMOKING STEM (radionice, izazovi, webinari). Cilj je podići svest devojčicama u osnovnim i srednjim školama o STEM naukama.

🌷 Tu sam (Srbija, Novi Pazar)

Kako Sara kaže – teško je naći osobu koja nije bar jednom svedočila seksualnom uznemiravanju žena na ulici i u javnosti, bilo ono mentalno i/ili fizičko. Osetivši to i na svojoj koži, ona je dobila motivaciju da pomogne drugim ženama, ali i muškarcima, koji se mogu naći u istoj situaciji. Podstaknuta i “Me too“ pokretom, želi kreirati web stranicu “Tu sam”sa svim nesigurnim mestima u Srbiji. Dakle, svako će imati priliku da anonimno iznese komentar na svoje negativno iskustvo i upozori druge ljude. Takođe, omogućiće biranje sigurne rute za sve one koji se nalaze u nepoznatom gradu – ulice ili delovi grada će biti podeljeni na crvene (potpuno nesigurne), žute (rizične) i bele (sigurne) zone.

🌼   🌼   🌼   🌼   🌼   🌼   🌼   🌼   🌼   🌼

Još jednom čestitamo svim devojkama i timovima koji su pobedili! 🎉🎉🎉

Sada nas očekuje možda najuzbudljiviji deo – Faza Realizacije. Zato budite uz našu lonac.pro zajednicu u kojoj ćemo pratiti razvoj i realizaciju pobedničkih ideja u narednih 6 meseci! A nadamo se da ćemo biti u prilici da čujemo i za uspehe ostalih ideja koje su prošle kroz GAL, jer je lonac tu da podrži sve mlade i proaktivne ljude koji žele da svojim delovanjem poboljšaju život u svojim zajednicama. Hvala vam što ste se odvažile biti s nama tokom ovog procesa i raditi na razvoju svojih ideja, koje, sigurni smo da će biti realizovane u budućnosti 🙂

Još jednom se, u ime partnera Girls Advance projekta, zahvaljujemo svim timovima, mentorkama i mentorima, komisiji i svima onima koji su na bilo koji način doprineli osnaživanju mladih ljudi i pokazali da smo svi zajedno u borbi za ravnopravnije i pravednije društvo!

lonac.pro

Pratite CAT BIH

Instagram

Vijesti

CAT Patrola

PodCAT sa Malikom

Sa mačkama u zajednici