fbpx

Glavni akter je Fadil Hukić, učenik petog razreda koji se predano bori za zaštitu životne sredine. Od početka školske godine je ostvario impresivan rezultat- sakupio je 770 plastičnih flaša vrativši sjaj i ljepotu prirodi u svom okruženju.

Nakon što je flaše prikupio donio ih je do škole koju pohađa kako bi podržao i Projekat prikupljanja PET-ambalaže. “Fadil poručuje svim ljudima u Bosni i Hercegovini da želi da ima zdravu i čistu okolinu i da svako od sebe može dati puno da tako i bude”, otkriva u razgovoru za BUKU direktorica OŠ Džemal Bijedić, Fahra Crnkić i dodaje “Fadil je drugo od troje djece mladih roditelja, majke Feride, koja radi kao trgovac u marketu, a u slobodno vrijeme se bavi pisanjem i humanitarnim radom.

Objavila je zbirku pjesama pod naslovom: “Odjeci života“, i osvaja razne književne nagrade, dok je otac Mujo komercijalista. Fadil ima stariju sestru, koja mu u svemu pomaže, i mlađu, koja uči od njih dvoje starijih. Ono što Fadila motiviše je to što voli aktivnosti izvan kuće, gdje može da ispolji svoju energiju, a takođe je veliki zaljubljenik u prirodu I želi da je ona zdrava i čista”.

Fadil jeste najaktivniji, ali na sreću, nije usamljen primjer u ovoj školi i opštini. Shvatili su odavno, i opštini i u školi, da je za bolju i čišću budućnost nužna osviještenost svakog pojedinca, da treba krenuti sa edukacijom od najranijeg uzrasta, te u Fadilovoj školi najaktivniji učenici u prikupljanju PET-ambalaže svake godine budu nagrađeni izletima, poklonima, besplatnim učešćima na raznim aktivnostima.

PLASTIČNE FLAŠE SU SKUPLJALI DANIMA, A KOMŠIJE IH ISMIJAVALE: Na kraju su  shvatili grešku, kada su oni iskoristili te flaše | Novi.baNaime Opština Tešanj i udruženje Eko-mladi Tešanj su prije 11 godina počeli sa realizacijom Projekta “Sakupljajmo PET-ice“. U Projekat je uključeno 12 šķola sa područja opštine, a Osnovna škola “Džemal Bijedić” iz Miljanovaca, zahvaljujući angažovanju svih- nastavnika, učenika i roditelja, je druga po količini prikupljenog PET-a.

 

(tuzlanski.ba)