fbpx

Na skije je stala kao djevojčica, a već sa devet godina osvaja prve medalje.

Svoje uspomene iz djetinjstva najvećim dijelom veže za treninge, koji su joj u to vrijeme bili jednako zanimljivi kao i igranje sa vršnjacima. Na skijašku stazu na Bjelašnici stizala je u ranim jutarnjim satima i trenirala tokom čitavog dana.

Ispisala historiju: Elvedina Muzaferija u Austriji osvojila prve bodove  Svjetskog kupa u skijanju – Sport Centar

Elvedina Muzaferija je najbolja bh. skijašica, a tu titulu ove sezone opravdala je i prvim bodovima osvojenim u Svjetskom kupu.

Obzirom da se trenutno nalazi u Crans Montani gdje se priprema za utrke koje će se održati 22. i 23. januara 2021. godine, Elvedina nam je ustupila svoje fotografije.

Svoje prve korake na skijama napravili ste sa tri godine i od tada vaš životni put ide u pravcu postizanja što boljih rezultata u skijanju?

Sa šest godina sam počela trenirati u Ski klubu Bjelašnica i moj životni ritam je već tada bio fokusiran na treninge i borbu sa stotinkama. Naporan rad se isplatio već u prvoj godini takmičenja kada sam počela osvajati i prve medalje. Tu 2008. godinu pamtim po prvoj medalji osvojenoj na Jahorini, kao i prvoj pobjedi koju sam zabilježila također na Jahorini na držanom prevenstvu BiH.

Dobre rezultate nastavili ste postizati i na takmičenjima van BiH. Koji je vaš prvi veliki rezultat na međunarodnim utrkama?

Prvi veliki uspjeh van BiH bio je 2012. godine na međunarodnom takmičenju Pokal Loka u Sloveniji kada sam osvojila 2. mjesto u veleslalomu. Iste godine učestvovala sam i na takmičenju Trofeo Pinocchio u Italiji gdje sam osvojila 3. mjesto u slalomu.

Elvedina Muzaferija: Ušla u historiju

Dobri rezultati su vas odveli u Hrvatsku, gdje ste također postigli odlične rezultate?

Period od 2014 do 2016. godine pamtim po pobjedama na dŕžavnom prvenstvu Hrvatske u Super G disciplini, kao i po osvojenom 2. mjestu u njihovom kupu 2015. godine i 3. mjestu 2016. godine. Tada sam skijala za skijaški klub Žuti Mačak iz Zagreba i vozila sve utrke Hrvatskog prvenstva. Dobre rezultate sam ostvarila i na Whistel cupu u Kanadi, gdje sam 2016. godine nastupila u tri discipline: slalom, veleslalom i Super G. Sve tri utrke vozila sam jako dobro, te slalom završila na 3. veleslalom na 2., a Super G na 10. mjestu. 

Bh. javnosti ste poznati i kao djevojka koja je zastavu svoje zemlje nosila na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara 2018. godine održanih u Južnoj Koreji i kao prva sportistkinja iz BiH koja je ispunila normu za Zimske olimpijske igre koje će se 2022. godine održati u Pekingu. Koji su vaši planovi za budućnost?

Želja mi je opravdati naslov najbolje bh. skijašice, te do kraja sezone ostvariti što bolje rezultate kako u Europa, tako i u Svjetskom kupu. Osvojeni bodovi u Svjetskom kupu samo su početak zacrtanih ciljeva koje ću, korak po korak, nastojati ostvariti u utrkama koje dolaze.

(Tanja Cerić/mionama.ba)