fbpx

DIRLJIVA PRIČA – Britanski vojnik dječaku iz BiH prije 17 godina donirao novac za operaciju: Ponosan sam u kakvog si čovjeka izrastao

by | jul 5, 2020 | Novosti, Vijesti

Britanski vojnik koji je prikupio 140.000 funti za operaciju koja je promijenila život dječaku iz BiH rekao je da se osjeća ponosno jer je momak navršio 21 godinu i živi sretnim životom.Vejn Ingram (Wayne Ingram) je služio u Bosni i Hercegovini u sklopu mirovnih snaga i u patroli je upoznao tada četverogodišnjeg dječaka Stefana Savića s rijetkom deformacijom lica.Stefan je rođen s Tessier facijalnim rascjepom (koštanim blokom po sredini lica umjesto nosa), koji mu je pritiskao lobanju i gurao mu oči u stranu, tako da nije mogao vidjeti ispred sebe.

Ingram je bio toliko dirnut nesrećom malog Stefana da mu je obećao pomoći i osigurati mu najmodernije liječenje u Velikoj Britaniji. Obećanje je i ispunio – prikupio je 140.000 funti za Stefanovu operaciju. Stefan je otputovao na zahvat u Veliku Britaniju i nakon pet operacija – posljednje u oktobru 2016. – Stefan je u potpunosti završio oporavak.U januaru ove godine Stefan je navršio 21 godinu i sada živi sretnim životom.

– Stefan se izuzetno dobro snašao. Ostavio je sve obrazovanje i radi kao muzičar u lokalnom bendu u kojem svira harmoniku i klavir. Kada ne svira, radi sa ocem u porodičnom baru. Njegov rođendan je bio 19. januara i planirao sam da ih posjetim kako bih im priredio iznenađenje, ali zbog zastoja i ograničenja vezanih za pandemiju COVID-19 i posla to se nije ostvarilo, rekao je Ingram.- Osjećam ogroman ponos kada razmišljam o putovanju koje smo zajedno proveli. On je zaista inspirativan. Ništa ga nije zaustavilo da postigne ono što želi. On je zaista uspješan čovjek. On voli život i njegova djevojka je prelijepa. Izuzetno je zadovoljan i izuzetno zahvalan, dodaje.

Ingram je bio narednik u stabilizacijskoj misiji u Bosni, kada je prvi put upoznao Stefana i njegove roditelje Miloša i Slavu, a naglašava kako je često u kontaktu sa Stefanom i njegovom porodicom, pogotovo u doba pandemije.

Izvor: avaz

Pratite CAT BIH

Instagram

Vijesti

CAT Patrola

PodCAT sa Malikom

Sa mačkama u zajednici