fbpx

Devet stvari koje niste znali o Erasmusu!

by | apr 6, 2021 | Novosti, Vijesti

Mislili ste da znate sve o Erasmus programu? To je jedna od naših najpopularnijih i najomiljenijih inicijativa, ali evo devet stvari koje o njoj možda ne znate!

1. Počeo sa samo 3.244 učenika

Erasmus program uspostavljen je 1987. godine i jedan je od najpopularnijih programa EU u obrazovanju i obuci. Tokom prve godine, samo 3.244 učenika otišlo je u inostranstvo, a u program je bilo uključeno samo 11 zemalja – Belgija, Danska, Njemačka, Grčka, Francuska, Irska, Italija, Holandija, Portugal, Španija i Velika Britanija.

2. Sada: Više od deset miliona

Ono što je započelo kao program razmjene studenata 1987. godine, preraslo je u nešto veće i obogatilo živote više od 10 miliona direktnih učesnika. Svake godine više od 300.000 učenika sada uči pod Erasmus + okriljem.

Nedavna istraživanja pokazala su da Erasmus + poboljšava kvalitetu života i perspektivnu karijeru učenika – kako tokom njihovog kursa u inostranstvu, tako i dugo nakon što završi. Pokazalo se da program pokreće inovacije i socijalnu inkluziju u visokom obrazovanju. Štaviše, pomaže studentima da otkriju šta žele raditi nakon studija.

80 posto Erasmus + diplomaca zaposleno je u roku od tri mjeseca nakon diplomiranja, a 72 posto ih je izjavilo da im je Erasmus + iskustvo pomoglo da pronađu svoj prvi posao. Gotovo polovini Erasmus + polaznika ponuđen je posao u kompaniji u kojoj su  se obučavali.

5. Erasmus za vaše roditelje? Erasmus je namijenjen svim uzrastima, kao i cjeloživotnom učenju.

6. Od Erasmusa do Erasmus +

Ranije je Erasmus bio fokusiran samo na mobilnost studenata. Ali Erasmus + pruža mogućnosti svima – studentima, osoblju, polaznicima obuke, nastavnicima, volonterima i još mnogo toga. Nije stvar samo u Europi ili Europljanima – uz Erasmus + ljudi iz cijelog svijeta mogu pristupiti mogućnostima.

7. Šta je zajedničko ovim ljudima?

  • Samantha Cristoforetti, astronautkinja iz ESA, ona drži dosta zapisa o svemirskim letovima i prva je osoba koja kuha kafu u svemiru.
  • Salvador Sobral, pjevač i pobjednik Eurosonga 2017. godine
  • Tom Bird, izvršni producent, Shakespeare’s Globe Theatre u Londonu
  • Federica Mogherini i Jyrki Katainen, potpredsjednici Evropske komisije
  • Carlos Moedas, povjerenik EU za istraživanje, nauku i inovacije Svi su Erasmus alumni. 

8. Milion (ili više) Erasmus beba?

Bivši Erasmus studenti vjerovatnije će imati transnacionalne odnose: 33% bivših Erasmus studenata ima partnera druge nacionalnosti, u usporedbi s 13% onih koji ostaju kod kuće tokom studija; 27% Erasmus učenika upoznaje svog dugogodišnjeg partnera dok je na Erasmusu.

Na temelju toga, Komisija je 2014. procijenila da je vjerovatno da je oko milion beba rođeno u Erasmus parovima od 1987. godine.

9. Erasmus za vaše ljubimce?

Pokušali smo ove godine vaše kućne ljubimce🐶😸🐟 ukrcati na Erasmus. Nije išlo prema planu, ali rezultati su bili preslatki da se ne bi dijelili.


Ikona potvrde Zajednice

Images © European Union

(medium.com)

Pratite CAT BIH

Instagram

Vijesti

CAT Patrola

PodCAT sa Malikom

Sa mačkama u zajednici