fbpx

BOSNA I HERCEGOVINA- Nema struje ali ima domaće hrane: Prokoško jezero je skriveni raj naše zemlje

by | avg 12, 2020 | Novosti, Vijesti, Zabava

Prilično loš 15 kilometara makadamski put vodi vas do ovog čarobnog mjesta koje se polovinom oktobra raseljava, i ponovo naseljava u aprilu.

Često kada pričamo o Bosni i Hercegovini, spominjemo tu nevjerojatnu prirodu kojom se toliko ponosimo. Pričamo o jezerima i rijekama. Vodopadima i planinama od kojih zastaje dah. A nekako nam se čini, da ta priroda, nigdje ne dolazi toliko do izražaja, kao na Prokoškom jezeru.

Ovo je bez dileme jedno od najljepših mjesta u prirodi u Bosni i Hercegovini i jedno od rijetkih gdje možete da uživate u čistoj i gotovo netaknutoj prirodi, a opet imate sav komfor koji vam je potreban.

Naime, noćenje u prelijepim vikendicama, možete pronaći za oko 50 -70 KM, a u nju može da stane i do 10 ljudi. Vikendice su zaista lijepo sređene i opremljene, sa svim potrebnim sadržajem koji vam može trebati kao i jako dobrim grijanjem, jer noći na planini koliko god posebne bile, često su dosta hladne.


A kada ujutro ustanete, umijete se hladnom izvorskom vodom i izađete napolje, dočekati će vas pravi mali raj. Postoji li nešto ljepše nego probuditi se uz pogled poput ovog, sjesti na drvene klupe, izvaditi hranu koju ste spremili i doručkovati sa dragim prijateljima, uživajući u svoj ovoj ljepoti.


– Ovdje nema struje, ali ima domaće hrane, specijalitet je pita, velika tepsija 20 KM, manja tepsija 10 KM, ulaz za auta 10 KM i ulaz po osobi 2 KM, u jeku špice bude i par hiljada ljudi, nekada je bilo domaćina, seljaka koji su držali stoku i do 5.000 ovaca je bilo i na stotine krava, sada je dosta manji broj do 400 ovaca i 50 tak krava, pored toga ovaj kraj je bogat borovnicama, navode domaćini

Izvor; tuzlanski .ba

Fotografije:Dario Matić

Pratite CAT BIH

Instagram

Vijesti

CAT Patrola

PodCAT sa Malikom

Sa mačkama u zajednici