fbpx

Izletište Javorov Do na Bjelašnici i ovog vikenda su preplavili građani i turisti koji su odlučili gradsku vrelinu, vrevu, buku i beton zamijeniti bogatim prirodnim pejzažima na samo 25 kilometara od glavnog grada.
Planinska idila, zelenilo, šume, svjež zrak i mnoštvo mogućnosti za bavljenje različitim planinarskim i sportskim aktivnostima čine Javorov Do pravim prirodnim utočištem na nadmorskoj visini od 1.300 metara.

Tako smo i danas na ovom izletištu zatekli brojne porodice s djecom i rekreativce koji uživaju u prirodnim ljepotama. Jedni u šetnji, drugi s loptom na livadi, treći u bašti obližnjeg ugostiteljskog objekta… Nedjelja u Javorovom Dolu čini se pak najzabavnijom za najmlađu populaciju.

Dok se mnogi odluče provesti nekoliko sati uz kameni amfiteatar ili pored vještačkog jezera na izletištu, one najiskrenije ljubitelje planine ćete zateći na označenim planinarskim stazama koje se prostiru na dužini od 30 kilometara, a sežu do Bjelašnice, Igmana, Hojte i Treskavice.

Izletnici posjetu Javorovom Dolu nerijetko iskoriste i za obilazak pećine Klokoćevica koja se nalazi u neposrednoj blizini izletišta – 1,3 kilometra uređenom šumskom stazom.

Ipak, za one koje smo danas zatekli na izletištu pandemija se čini prilično dalekom. Teško da se mogao sresti bilo ko sa zaštitnom maskom.

Izvor:klix