fbpx

BH državljanin finansirao terorizam iz Njemačke; Na slobodi u Bosni i Hercegovini

by | jan 30, 2019 | Novosti, Vijesti

Njemačko pravosuđe deportovalo je u BiH Izudina Jakupovića (36), porijeklom iz Tuzle, koji je u toj zemlji osuđen na tri godine zatvora zbog finansiranja terorizma, potvrdio je Srni portparol Agencije za istrage i zaštitu BiH SIPA Luka Miladinović.

 

Tuzlanski.ba prenosi da su Jakupovića u Bosni i Hercegovini dočekali istražioci SIPA-e, koji su u dogovoru sa kolegama iz Njemačke, obavili informativni razgovor sa njim

Srbijanski portal, Novosti.rs, navodi da su njemačke službe bezbjednosti dale “Vruć krompir” Bosni i Hercegovini. Naime navodi se da je Jakupović u ponedjeljak sletio iz Minhena na aerodrom u Sarajevu, te da će nakon što se obave sve procedure biti pušten na slobodu, jer nema zakonskog okvira za dalje zadržavanje.

Njemačko pravosuđe Jakupovića je teretilo za finansiranje terorizma, odnosno džihadističkih grupa u Siriji. Za njihove potrebe je, pod izgovorom humanitarne pomoći, skupljao novac i nabavljao određena vozila koja su isporučena terorističkoj grupi “Junud el Sham” (vojnici Sirije) zbog čega je i osuđen.

Jakupović je rođen u Tuzli, a studirao je na katarskom univerzitetu El Azhar. Godinama je živio u Njemačkoj gdje je postao propovjednik i skupljao je donacije u džamijama “Za narod Sirije”.

U Štutgartu se smatrao jednim od lidera islamskog kulturnog centra “Mesjid Sahabe”. Džamija je funkcionisala kao mesto susreta radikalnih muslimana iz BiH i njihove verske braće iz dijaspore. Gostujući propovednik svojevremeno mu je bio i Husein Bilal Bosnić, kojeg je Sud BiH osudio na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam i organizovanja terorističkih grupa.

Pratite CAT BIH

Instagram

Vijesti

CAT Patrola

PodCAT sa Malikom

Sa mačkama u zajednici