fbpx

Ciljevi:

 1. Uljepšavanje i u poslovnom smislu “oživljavanje” centralne gradske ulice (Zlatarska), a samim tim i kompletne centralne Gradske zone.
 2. Promicanje umjetnosti kao sredstva u cilju socijalizacije građana Tuzle i BiH nakon COVID-19 pandemije.
 3. Obogatiti ljetnju turističku ponudu Grada Tuzle kroz različite umjetničke sadržaje (detaljnije pod opisom projekta).

Gradska ulica | Furaj.ba

Opis projekta:

UG Oblik za ovo ljeto ima projekat koji se sastoji od pet pod-projekata koji se međusobno prožimaju i nadograđuju, čineći zajedno cjelinu pod nazivom “Srce Tuzle”. Realizaijom ovog velikog projekta naš grad (Korzo i Zlatarska ulica) zasjali bi u punom sjaju.

Sama realizacija projekta osmišljena je na način da u njemu učestvuju, kako nosioci/članovi projekta, tako i svi građani Tuzle i BH bez obzira na starosnu dob.

Svjesni trenutka u kojem se nalazi cijeli svijet, pa tako i naš Grad, smatramo da opravdanost, pa  čak i nephodnost ovog projekta nije upitna.

Samo predanim radom, ne odustajanjem, te realizacijom dobrih idejama možemo poboljšati i unaprijediti kvalitet života kako naših sugrađana, tako i nas samih.

Smatramo da je jako bitno da se vrijeme nakon pandemije i recesije koja slijedi, iskoristi za buđenje svijesti građanstva i usmjeravanje ka kulturnim/duhovnim, nasuprot materijalnim  vrijednostima.

Kroz istoriju procvat umjetnosti je u pravilu dolazio nakon ili tokom kataklizmičkih globalnih dešavanja.

Ideja je da ovaj projekat nastavi da živi i nakon ove godine, da se razvija u smislu generisanja i realizacije društveno odgovornih projekata.

Čvrsto vjerujemo da će naša Tuzla, naši građani prepoznati, i zajedno sa nama učesvovati u realizaciji, odnosno da ćemo zajedno živjeti Projekat Srce Tuzle.

Ispod su nabrojani pod-projekti:

 • Mural u Zlatarskoj ulici

Izrada velikog murala na zidovima fasada Zlatarske ulice.

Trenutno postoje murali koji su fiksirani na prenosive podloge. Iskoristili bi smo već postojeće podloge i na taj način smanjili troškove izrade.

Temu i skicu za mural usvojili bi zajedno sa gradskom upravom i nakon toga krajem mjeseca juna realizovali izradu murala.

 • Muzika u Zlatarskoj ulici

U mjesecu julu i augustu napraviti malu koncertnu binu gdje bi u saradnji sa  osnovnom i srednjom muzičkom školom iz Tuzle ( uspostaviti komunikaciju i sa ostalim školama iz TK), svakodnevno radili koncerte klasične muzike.

Pored toga, razni bendovi, ansambla, udruženja koja se bave muzikom i umjetnošću će svakako imali priliku predstaviti se na ovom mjestu.

Na taj način bi uključili veliki broj učenika, studenata i svih muzičkih polaznika muzičkih škola koji su zbog pandemije COVID-19 u zadnjih par mjeseci bili

uskraćeni za javne nastupe.

Ovakva vrsta javnog nastupa bi pomogla da se djeca i mladi predstave, vrate samopouzdanje i steknu jedno novo muzičko iskustvo. Ujedno bi muziku doveli na ulicu i prbližili je građanima.

 • Likovna kolonija u Zlatarskoj ulici

Obzirom da se nalazimo u vremenu poslje karantena mislimo da je ovo jedinstvena prilika da napravimo neke promjene i promake, kako u organizacionom tako i u umjetničkom domenu. Sam projekat bi trajao 90 dana, i to od 1. juna do 31. augusta 2020. godine.

Za početak bi pozvali umjetnike iz bliže okoline tj. iz našega grada (u tom slučaju smanjujemo troškove tj. nismo dužni umjetnicima za noćenje, topli obrok itd.).

Obzirom da kolonija traje tri mjeseca, vjerovatno bismo upoznali umjetnike iz iste branše te bismo otvorili vrata našeg ateljea i njih uključili u projekat likovne kolonije. U skladu sa mogućnostima namjera nam je pozvati umjetnike iz Sarajeva, Banja Luke, Zenice, Mostara i drugih BiH gradova,a svrha toga jeste predstavljanje BH likovne scene. Kruna svega bila bi izložba organizovana 2. oktobra u Tuzli.

Fokus ne bi bio na galerijskim prostorima, prisjetit ćemo se početaka interbife (u to vrijeme radovi su se izlagali u izlozima u strogom centru našeg grada, odnosno korzu). Sam pristup je cilj razvijanja interakcije sa publikom.

 • Oslikavanje granitnih kocki u Zlatarskoj ulici

Udruženje ima inicijativu da oslika Zlatarsku ulicu u Tuzli.Sjećanja nam govore, da je Tuzla bila pokrivena granitnom kockom, isto kao i mnogi Europski gradovi poput Beča , Plzena, Praga i drugih. Projekat bi vodili umjetnici koji bi smišljeno prilagodili boju koja bi se uklapala u već postojeću arhitekturu i dala urbani pečat u strogom centru Tuzle. Umjetnici koji bi posjetili atelje “Oblik” u vremenskom intervalu od 1. Juna do 31. augusta i izrazili želju du učestvuju u projektu dobili bi i zadatak da se svojim radom potpišu na našoj “Kaldrmi”, tako da bi u septembru mjesecu Zlatarska ulica zasjala zasluženim sjajem. Što se tiče samog projekta prije izvedbe likovnih radova, ulicu bi pripremili., (očstili od korova i trave, a na pojedinim mjestima presložli kocku).

 • Likovne radionice u Zlatarskoj ulici

Sam koncept projekta se zasniva na art terapiji gdje bi se učesnici projekta na osnovu vlastite energije usmjeravali u grane umjetnosti uz dodatnu edukaciju i podršku od strane voditelja projekta.

Projekat bi bio otvoren za sve generacije i sve pojedince koji su raspoloženi da se edukuju u smislu sticanja znanja o osnovama slikarstva i crtanja. Najuspiješniji radovi sa likovnih radionica bili bi izloženi u jednom od galerjiskih prostora ili u izlozima dućana u pješačkoj zoni.

 • Teatar na granitnom pločniku

Veliki broj tuzlanskih glumaca također je zainteresiran za participaciju u ovim aktivnostima. Njihov doprinos bi se ugledao kroz kratke predstave, igrokaze, radionice itd.

Sinergija glumaca, muzičara i slikara bi sigurno dala odličan rezultat kako za same umjetnike tako i za građane koji bi imali možda jednistvenu priliku da kroz interakciju sa umjetnicima i sami participiraju i budu integralni dio projekta.

Marketing:

S obzirom na limitirana finanasijka sredstva, već smo vodili preliminarne razgovore sa vlasnicima pojedinih portala, radio i tv stanica.

Zasad imamo potvrdu u smislu podrške od slijedećih medija:

 • RTV 7
 • Radio Kameleon
 • Tuzlarije.net
 • Tip.ba
 • Tuzlanski.ba

Pošto je projekat integralno Tuzlanski i osnovna svrha mu i jeste promocija grada Tuzle, mi smatramo da će također biti i regionalno značajan, te shodno tome planiramo provesti marketinške aktivnosti u svim Opštinama/Gradovima TK.

Finansije:

Projekat je zamišljen kao volonterski, osim par izuzetaka jer s obzirom na trajanje projekta (devedeset dana), a u cilju što kvalitetnije realizacije istog, želimo obezbjediti minimalnu novčanu kompenzaciju za tri kooridnatora projekta koji bi svo vrijeme trajanja bili prisutni i na dispoziciji građanima koji izraze želju da participiraju u bilo kojem segmentu ovog projekta.

Vođa projekta: Mirsad Hadžiefendić

Koordinatori:

 1. Muhamed Begić /Mural u Zlatarskoj ulici
 2. Šejla Glinac /Muzika u Zlatarskoj ulici
 3. Senka Hukić Glamočak /Likovna kolonija
 4. Mustafa Šestan /Oslikavanje granitnih kocki u Zlatarskoj ulici
 5. Muhamed Begić /Likovne radionice
 6. Husnija Ćoralić /Teatar na granitnom pločniku