fbpx

Fotosofia, besplatni šestodnevni seminar i workshop za naprednu fotografiju održava se već 15 godina pod vodstvom i umjetničkom direkcijom profesionalnog fotografa Damira Hoyke. Ovogodišnji seminar je održan u Zagrebu. U okviru Fotosofie Hoyka svake se godine bira 15 talentovanih fotografa iz regije koji uče od profesionalnih fotografa.

Na ovogodišnjoj Fotosofiji učestvovala je i fotografkinja iz Sarajeva, Aida Slamnik, koja ne skriva oduševljenje što je postala dio male porodice odabranih fotosofista. Kolegijalnost na ovome seminaru, priča nam Aida, zauzima prvo mjesto.

„Pomagali smo jedni drugima prilikom obavljanja različitih zadataka. Snimalo se u pet, u zoru, u ponoć, kadgod je naletila inspiracija ili odgovarajuće svjetlo, ponavljali smo setove i fotografisali iznova sve dok fotografije nisu zadovoljile Hoykine kriterije. Potom smo ih skupa obrađivali do ranih jutarnjih sati kada su se rađale najbolje ideje. Treći dan sam bila preumorna i pitala sam se da li je ovo meni trebalo u životu (smijeh ), sada sam sigurna da jeste.“, kaže Aida.

PRIJAVA NA SEMINAR

Aidi je fotografija hobi već šest godina, a u posljednjoj godini se bavi ozbiljnije fotografijom. Radi zajedno sa dvije kolegice kao social media manager za nekoliko klijenata. U njihovom timu Aida je zadužena da što bolje predstavi proizvod na fotografiji i to joj zaista ide od ruke. Kada je vidjela poziv za Fotosofiu odlučila je da se prijavi.

Proces prijave se dijeli u dvije faze. Prvo je potrebno poslati pet radova, na osnovu kojih se bira uži krug od 40 ljudi. Na temelju razgovora i portofolia na stranici fotosofia.info Hoyka izabere 15 najboljih. Imala sam sreću da budem jedna od tih 15 učesnika.“, priča nam Aida.

Seminar je pažljivo osmišljen do najmanjih detalja.  Seminaristi uče šest dana o fotografiji uz profesionalce na setu, rade sa vrhunskom opremom sa kojom se mnogi od njih nisu imali priliku susresti ranije.

FASHION DAY I CELEBRITY DAY

Seminaristi su naučili snimiti portret, modnu, reklamnu i art fotografiju.  Dobra komunikacija sa stilistima, vižastima i modelom je ključ uspjeha na setu. Dobili su priliku da uče, osim Hoyke, od još tri fotografa.

Matea Smolčić Senčar, modna fotografkinja, održala je predavanje za polaznike 15 generacije Fotosofie.Matea je bila i velika pomoć na snimanju Fashion daya za sve seminariste te im nesebično pružila podršku. Na Fotosofiju, nakon deset godina, se vratio i Denis Butorac, nekadašnji Hoykin seminarist, a danas njegov asistent. Denis je prenio svoje znanje i iskustvo  na nove fotosofiste.

Najveće iznenađenje za učesnike bio je francuski celebrity fotograf, Olivier Metzger, koji im je prenio svoja iskustva i neke trikove za komunikaciju sa poznatim ličnostima.  Sve ovo mnogo će koristiti seminaristima kada budu nastavili sami da rade.

Jedan od najtežih dana na seminaru bio je Fashion day, a omiljeni Celebrity day .

„Najnaporniji dan, a ujedno i najpoučniji za mene je bio Fashion day. Na setu smo bili čak 12 sati. Kada smo završili svoj zadatak išli smo da pomognemo i asistiramo kolegama. Cijelo vrijeme uz nas na snimanju su bili iskusni fotografi  i dijelili nam konstantno savjete i upute. To nam je zaista pomoglo.“, ističe Aida.

Na Celebrity dayu seminaristi su surađivali sa mnogim poznatim ličnostima. Neki od njih su  Zlatan Zuhrić Zuhra i  Barbara Kolar koje je fotografisala fotografkinja iz Sarajeva.

MALA PORODICA, DRUZENJE, ZNANJE

Iza seminarista je mnogo neprespavanih noći, ali znanje koje su dobili je neprocjenjivo.

„Svi seminaristi su radili na istim temama, prostoru uz iste ljude, ali svi su imali drugačiju fotografiju, perspektivu i drugačije shvaćanje svijeta oko sebe. Oduševilo me što niko nije imao istu fotografiju“,istakla je Aida.

Hoyka je nadgledao sve učesnike i trudio se da urade svoj zadatak najbolje što mogu. Ono što je najvažnije za sve seminariste jeste podrška koju imaju od Hoyke, ali i drugih učesnika. Nesebična pomoć i podrška se nastavlja i nakon seminara, a druženje tek počine.

„Najbitnije je to sto svi sa Fotosofije pored usvojenog znanja i iskustva, postajemo dio  jedne male porodice koja nas gura i podržava. Porodicu koju uvijek možemo pitati za savjet i pomoć.“, naglasila je Aida.

Seminaristi su uradili seriju fotografija na temu arta, a fotografije će biti izložene 25. Avgusta u AMZ galeriji u Zagrebu. Fotografkinja Aida poziva sve one koji vole fotografiju da posjete izložbu i podrže mlade fotografe iz cijele regije.

(Piše: Elvedina Obuća/ hocu.ba)