fbpx

Kompanija Adriatic Metals proširila je svoje područje koncesije u ZDK. Pored zemljišne površine, ova kompanija je investirala i u dodatne pogone razvoja.

Vareš (općina)

“Mi smo dobili ponudu od kompanije Adriatic Metals da im damo pod koncesiju kako dodatno zemljište tako i stanovništvo, zbog velikih planova razvoje te firme. Oni već neko vrijeme posluju na tom prostoru i mi smo s nivoa Federacije delegirali ZDK da prepusti sve što im je potrebno za dobar rad. To je jedna jaka i uspješna firma, a s obzirom na to da u Varešu se ne dešava ništa, dali smo im sve što su tražili”, rekao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Novalić ističe da su pod koncesiju stavili i tri naredne generacije stanovništva, obzirom da niko od tih ljudi svakako nema neki plan šta bi mogao raditi u budućnosti.

“U tom gradu u prosjeku radi jedan ili nijedan član domaćinstva. Taj grad ne propada tiho već sa stilom i ubrzano, i ovo je bio jedini način da nekako zbrinemo te ljude. Ne znamo šta se može desiti u budućnosti i kakva je sudbina novih generacije i nismo se smjeli igrati s tim. Stavili smo i njih pod koncesiju svidjelo se to njima kad se rode ili ne. Imaju barem priliku da postanu dijelom jedne velike grupacije, što im je vjerovatno jedinstvena prilika u životu”, dodao je Novalić.

Koncesija na stanovnike Vareša ističe 2102. godine, nakon čega može doći do produžetka ugovora koncesije, ukoliko Bosna i Hercegovina, ali i planeta Zemlja, bude postojala do tad.

Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.