fbpx

Širom svijeta postoje mnoge virtualne diskusije, aktivnosti i događaji kojih možete biti dio. Donosimo spisak zapanjujućih znamenitosti koje će vas inspirisati da razmišljate drugačije o ovoj nevjerovatnoj planeti na kojoj živimo.

Death Valley, California

U Americi postoji mjesto gde su jackrabbits, kornjače i drugi autohtoni divlji i biljni život postali biološki prilagođeni životu na ovim temperaturama.

U julu 2018. godine, Dolina smrti doživjela je prosječnu temperaturu od 108,1 ° F, uključujući najnižu tokom noći. Međutim, suprotno očekivanjima, na ovom mjestu se takođe vide mrlje posle kišnih oluja i ribe koje uspjevaju preživjeti u slanim vodama. Takođe ima jedno od najmračnijih neba na svijetu koje pruža spektakularan pogled na Mliječni put.

Lake Catatumbo, Venezuela

Na mjestu gdje se jezero Catatumbo susreće sa jezerom Maracaibo vidi se maksimalni broj udara munje u svijetu. Oluje ovde mogu trajati više od 10 sati!

Iako su naučnici pronašli mnoga objašnjenja – vjetar, toplota, vlaga, vazdušna masa – kontinuirani vijci groma ostaju jedan od najzanimljivijih fenomena na zemlji.

Ako želite da vidite Majku Zemlju u njenom najboljem svijetlu, svjedočite kišnoj sezoni Catatumbo u mjesecu oktobru.

Torshavn, Faroe Islands

Poznato je da glavni grad Danske, Farska ostrva, Torshavn prima najmanje sunčevog sjaja na svijetu.Bilježi u prosjeku 2,4 sata sunčevih zraka dnevno i 840 sati godišnje.

To ne znači da grad nema šta da ponudi. Nudi širok spektar aktivnosti kao što su planinarenje, jedrenje i vožnja kajakom. Ako želite da doživite prelijepo mjesto u svom mračnom sjaju, ovo je ono!

Panjin Red Beach, China

Močvarno tlo prekriveno trskom, crvena plaža Panjina nalazi se u jednom od najvećih svjetskih područja trsnih močvara – delti rijeke Liaohe. Ime nosi po zapanjujućim nijansama njegove obale koja je prekrivena piršavom biljkom, biljkom uobičajenom za primorska mesta.

Stabljike su u proljeće zelene i postaju crvene početkom ljeta. Oni su bujica grimiznih boja od kraja ljeta do jeseni. Nevjerovatne nijanse koje se pojavljuju u Panjin-u su zbog alkalno-slanog zemljišta mjesta i urođene biološke raznolikosti.

Lake Retba (Lac Rose), Senegal

Otprilike sat vremena vožnje od Dakara, glavnog grada Senegala, je nevjerovatno jezero Pink ili jezero Retba (Retba znači ružičasta).

Voda ovog jezera mijenja boju zbog soli koje vole mikro-alge koje stvaraju pigment crvene boje kada ima sunčeve svijetlosti. Efekat je eteričan.

Salinitet jezera Retba jednak je mrtvom moru. Lac Rose, kako ga nazivaju senegalci, važan je izvor preživljavanja za lokalno stanovništvo i jedno od najljepših vodnih tijela koja se mogu naći na ovoj planeti.

Gobustan, Azerbaijan

Blatni vulkani Azerbejdžana čine da ovo mjesto izgleda potpuno nevjerovatno. Više od 300 svjetskih vulkana pronađeno je u ovoj zemlji sa imenom koje je izvedeno iz perzijske riječi vatra (Azhar).

Sa više od 200 erupcija u proteklih 200 godina, Azerbejdžan je poznat po ne samo kopnenim vulkanima već i podzemnim i podmorničkim vulkanima od blata. Postojanje vulkanskog blata signalizira rezerve energije skrivene ispod kopna i mora u kaspijskoj regiji.

Boiuk Khanizadagh i Turaghai – najveći vulkani na blatu na svijetu – mogu se naći u Azerbejdžanu. Bojk Khanizadagh je izbio u oktobru 2001. pljujući plamen 300 metara u vazduh!

(blog.wego.com)