fbpx

Bez obzira šta radite, imate li posao ili ne, tražite li ga ili ne i bez obzira jeste li zadovoljni karijerom u ovom trenutku, nova znanja i vještine mogu vam samo pomoći. Ako ipak tražite (novi) posao, vaše vas znanje izdvaja od ostalih kandidata.

Mashable je napravio spisak kurseva koji su besplatni i kratki. Proučite spisak i krenite, svaki od navedenih kurseva možete završiti do kraja godine.

Besplatni online kursevi, tutorijali i blogovi za učenje digitalnih poslova – Investitor

PROGRAMIRANJE

1. Uvod u interaktivno programiranje u Pythonu, Coursera

Svako sa srednjoškolskim znanjem matematike može “pohađati” ovaj kurs koji se predaje na Univerzitetu Rice. Kako bi vam bilo lakše, autori kursa napravili su sučelje za preglednik posebno za programiranje. Naučit ćete raditi jednostavne, interaktivne igrice poput Ponga, Blackjacka i Asteroida.

Trajanje: 50 sati

2. Javascript, Codeacademy

Više od pet miliona studenata uči javascript, programski jezik weba. Na ovom ćete kursu naučiti raditi sve od jednostavnih igara do adresara, pa čak i blagajne.

Trajanje: 10 sati

3. Java za potpune početnike, Udacity

Kao što i samo ime kursa kaže, ovaj je za potpune početnike. Sve što vam treba jest želja da naučite kodirati. Iako kurs ima čak 75 lekcija, neka vas to ne uplaši, većina traje svega 20-ak minuta i za cijeli kurs nećete trebati više od nekoliko sedmica.

Trajanje: 17 sati

4. Uvod u programiranje u Javi, Udacity

Java je osnovni programski jezik za pisanje aplikacija za Android operativni sistem. Ako nikad niste programirali, ovo je pravo mjesto da počnete.

Trajanje: 24 sata

5. Stvorite website, Codeacademy

Ovaj kratki, trosatni kurs naučit će vas kako da napravite web stranicu koristeći HTML i CSS.

Trajanje: 3 sata

6. C programiranje, ALISON

C je jedan od najpopularnijih i najraširenijih programskih jezika.

Trajanje: 15 sati

7. HTML, CSS, i Javascript, Coursera

Kurs hongkongoškog Univerziteta znanosti i tehnologije naučit će vas ključne elemente web developmenta. Iako nije nužno predznanje, navodi se da bi bilo poželjno da imate nešto iskustva u programiranju. Kurs će vas naučiti napraviti website uz pomoć HTML elemenata, primijeniti CSS te programirati interaktivni Javascript.

Trajanje: 12 sati

eKapija | Ovo su besplatni onlajn kursevi, tutorijali i blogovi za učenje digitalnih poslova

DIZAJN

8. Vodič kroz Photoshop za početnike, Digital Tutors

Serija videa vodit će vas korak po korak u učenju izraza i definicija koje se koriste u Photoshopu i osposobiti vas u korištenju osnovnih alata i tehnika. Počet ćete s mijenjanjem veličine slike i doći do popravljanja boja i uklanjanja neželjenih informacija. Iznenadit ćete se koliko možete naučiti u 90 minuta!

Trajanje: 90 minuta

9. Uvod u Photoshop CC, Udemy

Ovo je uvodni kurs u Photoshop CC koji će vas brzo naučiti da ga koristite.

Trajanje: 2 sata

10. Adobe After Effects, ALISON

Adobe After Effects je popularni softver za video efekte i grafike. Kurs će vas upoznati s After Effects grafičkim korisničkim sučeljem te vas naučiti svemu od ubacivanja i organizovanja datoteka do razumijevanja video standarda.

Trajanje: 3 sata

11. Uvod u Adobe Illustrator CS6—10 stvari koje početnici žele znati napraviti, Adobe TV

U ovom 40-minutnom tutorialu, Terry White iz Adobea će vam pokazati osnove koje će vam pomoći da počnete koristiti Adobe Illustrator CS6.

Trajanje: 40 minuta

 

ONLINE MARKETING

12. Online oglašavanje, OPEN2STUDY

Želite saznati više o velikim digitalnim platformama, društvenim i mobilnim mrežama, kako se određuju cijene online oglasa i kako se oni isporučuju? Ovaj je kurs onda savršen za vas. Naučit ćete postaviti realistične i mjerljive ciljeve za kampanje, identifikovati sve potrebne korake za planiranje digitalne kampanje i shvatiti kako se prodaje online program za oglašavanje.

Trajanje: 16 sati

13. Google Analytics, ALISON

Jedan od najboljih alata za analizu web prometa, Google Analytics je koristan bez obzira vodite li ogromni međuanrodni komercijalni website ili samo vlastiti blog. Ovim ćete kursem savladati vještine koje će vam pomoći da znate koliko ste dobro iskoristili plaćanje ključnih riječi, određivanje ključnih riječi koje će vam donijeti najviše prometa i pronalaženje problema u vašim kampanjama.

Trajanje: 2 sata

14. SEO za početnike, Udemy

Čuli ste za SEO, ali nikad niste uspjeli shvatiti šta to točno jest? Ovo je kurs za vas.

Trajanje: 1 sat

15. Uvod u e-mail marketing, Skillshare

Allyson Van Houten iz MailChimpa naučit će vas kako napraviti e-mail marketing strategiju kojom ćete dostići vaše poslovne ciljeve.

Trajanje: 90 minuta (u 14 lekcija)

Here's the proof it always pays to book direct | Daily Mail Online

KOMUNIKACIJE

16. Osnove profesionalne komunikacije, Udemy

E-mail bonton, pisanje dopisa, pretraživanje weba i URL-a: To su komunikacijske vještine bez kojih ne može nijedan profesionalac.

Trajanje: 1 sat (u 10 lekcija)

17. Pregovaranje i razrješavanje konflikata, OPEN2STUDY

Zlo vam je pri samoj pomisli da morate pregovarati ili riješiti neku konfliktnu situaciju? Ako da, ovaj kurs koji vodi dr. Andrew Heys sa Univerziteta Macquarie donijet će vam samoupouzdanje, jer ćete naučiti konkretne vještine poput prepoznavanja različitih faza u pregovaranju, kao i šta raditi u svakoj fazi.

Trajanje: 4,5 sati (u 40 lekcija)

18. Poslovna komunikacija – Razvijanje učinkovitih vještina poslovne prezentacije, ALISON

Bez obzira šta radite vjerojatno ste imali prilike vidjeti loše prezentacije. Ali ne moraju sve biti takve – a da biste to spriječili, za to postoji ovaj kurs. Naučit će vas kako da učinkovito animirate publiku i uvjerite je u ono što govorite, kako da napravite učinkovitu prezentaciju planirajući njezin tok i koristeći pomagala, te kako da procijenite očekivanja vaše publike.

Trajanje: 3 sata

FREE Online Courses about climate change

PODUZETNIŠTVO

19. Kako zaraditi online: Poslovni plan za pasivni prihod, Udemy

Online poduzetnik Mike Omar, podučit će vas kako ćete zaraditi dok spavate (doslovce). Kurs bi vas trebao naučiti kako da na pasivan način zaradite više hiljada na mjesec. Uz to, trebali biste naučiti i napraviti različite vrste online poslovanja. Je li moguće – isprobajte sami.

Trajanje: 12 sati

20. Strategije rasta, ALISON

Kurs za sve koji bi željeli pokrenuti vlastitu firmu ili žele naučiti šta je sve potrebno da bi poslovanje raslo. Dobit ćete informacije o promjenama, transformacijama, strategijama i pogreškama u vođenju poduzeća.

Trajanje: 3 sata

21. Poduzetništvo i obiteljski posao, OPEN2STUDY

Želite učiti o karakteristikama poduzetnika i psihologiji, poduzetništvu ili o porodičnim biznisima? Ako vam to zvuči interesantno, upišite kurs na OPEN2STUDY  i učite o svemu od uloge moći i politike u biznisu do toga kako voditi porodicu dok vodite biznis.

Trajanje: 16 sati

(mreža-mira)